Alianța USR-PLUS rămâne cu sloganul și pancartele. BEC a întors decizia

Alianța USR-PLUS rămâne cu sloganul și pancartele. BEC a întors decizia

 Alianţa USR-PLUS poate folosi sloganul „O Românie fără hoţie”. Biroul Electoral Central (BEC) a respins luni contestația PSD care considera această formulare drept discriminatoare şi defăimătoare.

 

BEC a trecut peste decizia Biroul Electoral din Dâmbovița care la mijlocul săptămânii trecute declarase că acest slogan este unul discriminator și nu poate fi folosit în campanie.

Astfel, în urma contestației făcute de USR, Biroul Electoral Central a decis că acest slogan reprezintă doar o valoare universală și nu aduce atingere niciunui grup de persoane, astfel că poate fi folosit în continuare.

Ne puteți urmări și pe Google News

PSD Dâmbovița contestase și pancartele pe care le foloseau cei de la USR, pe care erau înscrise sloganuri din campania electorală a celor de la USR, ca de exemplu „fără penali în funcții publice", „fără pensii speciale".

Social democrații obținuseră o victorie la Biroul Electoral din Dâmbovița, însă și această decizie a fost întoarsă de BEC, care a decis că aceste pancarte pot fi folosite în continuare în acțiuni de campanie electorală, de către cei de la USR-PLUS.

„Acest slogan reprezintă în esență un îndemn la respectarea legii, care nu produce o vătămare a drepturilor și intereselor unei persoane sau un prejudiciu de natură morală sau materială”, notează judecătorul Maricela Cobzariu, care a motivat decizia BEC și a înlăturat interdicția ca USR PLUS să folosească în campania electorală sloganul ”O românie fără hoție”.

„Exercitarea cu bună credință a dreptului la libera exprimare”

Judecătorul invocă în motivarea deciziei jurisprudența CEDO și susține că este fundamental într-o democrație ”să fie protejată desfășurarea liberă a dezbaterilor politice”:

„În plus, CEDO în jurisprudența sa a statuat că alegerile libere și libertatea de exprimare, în special în forma discursului politic, formează împreună fundația oricărui sistem democratic (…) Conform aceleiași jurisprudențe, este fundamental, într-o societate democratică, să fie protejată desfășurarea liberă a dezbaterilor politice. CEDO acordă cea mai mare importanță libertății de exprimare în contextul dezbaterii politice și consideră că nu s-ar putea aduce restricții unui discurs politic fără motive imperioase”, scrie g4media.ro.

Totodată, BEC susține că a constatat o exercitare „cu bună credință” a dreptului la libera exprimare, sloganul USR PLUS ”neputându-se circumscrie noțiunii de material denigrator sau defăimător”, așa cum susținea BE de Circumscripție Județeană nr. 16 Dâmbovița:

„În acord cu cele expuse anterior, BEC constată că, în speță, ne aflăm în prezența unei exercitări cu bună credință a dreptului la libera exprimare, sloganul folosit neputându-se circumscrie noțiunii de material denigrator sau defăimător, astfel cum a reținut în motivarea sa, Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr. 16. Dâmbovița”, se arată în decizia BEC.