Evenimentul Zilei > Social > Schimbare importantă în sistemul de pensii. Milioane de pensionari vor fi afectați
Schimbare importantă în sistemul de pensii. Milioane de pensionari vor fi afectați

Schimbare importantă în sistemul de pensii. Milioane de pensionari vor fi afectați

O schimbare importantă se va produce în sistemul de pensii, după ce Poșta Română va introduce cardul de plată care va fi distribuit tuturor celor care urmează să-și primească drepturile.

Schimbare importantă în sistemul de pensii. Pensiile vor fi distribuite doar pe card, începând cu acest an, 2021. Informația a fost confirmată de directorul general de la Poșta Română, Horia Grigorescu. Astfel, poștașul nu va mai veni acasă la pensionar cu teancul de bancnote. Fiecare român va avea un card și va merge la un bancomat de unde își va ridica banii. Aceste bancomate vor fi amplasate pe raza comunelor și a satelor, astfel ca bătrânii să nu fie nevoiți să bată drumuri prea lungi.

„Suntem conştienţi că pensiile de stat nu vor mai fi distribuite fizic într-un orizont de timp mediu. De la această realitate va trebui să plecăm dacă vrem să punem bazele unei supravieţuiri reale a Poştei Române. Să rămână un jucător important pe această piaţă”, a spus Horia Grigorescu.

Potrivit spuselor directorului general al Poștei Române, momentan se lucrează la proiectul de implementare a bancomatelor în zonele rurale. Rezultatele implementării acestei proceduri se vor vedea peste aproximativ doi ani.

Schimbare importantă în sistemul de pensii

Directorul Horia Grigorescu a declarat că acesta este termenul estimat în care sistemul implementat de Poșta Română va începe să funcționeze.

„Compania are în derulare un proiect în urma căruia, dacă se va concretiza, va permite Poştei Române să doteze localităţile rurale şi mici urbane cu bancomate, cu POS-uri, cu servicii financiare în interiorul oficiilor poştale. Rezultatele acestui proiect se vor vedea peste 2-3 ani. Vorbim şi de constituirea de conturi poştale. În viitor, acestea vor migra către veritabile conturi bancare. Astfel, venim în sprijinul oamenilor care nu au acces la servicii financiare, dar şi în sprijinul companiei. În supravieţuirea şi reconstruirea acestei companii în viitor”, a precizat Horia Grigorescu, conform Profit.ro.

Horia Grigorescu susține că în prezent Poșta Română a scăpat de datoriile istorice, în valoare de 135 de milioane de lei.

Soft pentru colectarea datelor din dosarele de pensii

Ministrul Raluca Turcan a anunțat că a fost pus la punct softul care va colecta informațiile din dosarele de pensionare. Astfel, vor fi evaluate și recalculate pensiile din cele 5 milioane de dosare de pensii.

„Softul include o matrice de colectare detaliată a datelor din aceste dosare. Tocmai pentru a permite, ulterior, recalcularea pensiilor în funcție de formula pe care o va stabili noua lege. În paralel cu identificarea soluției tehnice pentru colectarea datelor, avansăm cu proiectul legislativ de reformă a sistemului public de pensii. Acesta este aflat acum în lucru la Ministerul Muncii”, a explicat Raluca Turcan.