Evenimentul Zilei > Social > Schimbare majoră. Ce trebuie să știe șoferii când vor fi opriți de Poliție
Schimbare majoră. Ce trebuie să știe șoferii când vor fi opriți de Poliție

Schimbare majoră. Ce trebuie să știe șoferii când vor fi opriți de Poliție

Un nou pas a fost realizat de către Poliția Rutieră. Mai multe sute de camere video portabile au fost distribuite în țară și vor contribui la îmbunătățirea circulației rutiere din România. Autoritățile speră ca astfel numărul șoferilor teribiliști să scadă considerabil.

Poliția Rutieră a obținut un aliat valoros. Sute de camere video portabile au fost distribuite în ţară şi au ajuns în dotarea poliţiştilor de la circulaţie, care fac filtre şi verificări în trafic.

Autorităţile speră, ca astfel, numărul şoferilor teribilişti să scadă. Ei nu vor mai putea scăpa atât de ușor de un avertisment sau de o amendă.

Sute de camere video portabile au fost distribuite în țară

Un dialog polițist rutier-șofer înregistrat audio-video începe, așadar, astfel:„Bună ziua, de la Poliţia Rutieră, agent Mihalache sunt, vă rog să îmi înmânaţi documentele dumneavoastră şi ale autovehiculului. Vă aduc la cunoştinţă faptul că discuţia nostra este înregistrată audio-video, da? Ca să ştiţi”.

Doar la Inspectoratul Județean de Poliție Iași au ajuns 140 de camere video portabile- bodycam la începutul acestei săptămâni. Camerele sunt utilizate în special de agenţii de la Poliţia Rutieră, cei care fac verificări şi controale de rutină în trafic.

Camerele înregistrează audio și video

Camerele înregistrează audio şi video întreaga discuţie purtată între agentul de poliţie şi conducătorul auto sau, după caz, pietonul.

Reporter: V-a intimidat în vreun fel această cameră?

Șofer: „Nu, deloc. Dacă totul e în regulă, nu am de ce.”

Un număr de 40 de dispozitive video sunt utilizate de agenţii care stau în trafic, pe străzile din Iaşi, iar alte 100 de astfel de camere au fost distribuite secţiilor de poliţie urbane şi rurale din judeţ.

”Foarte utile, dacă sunt anumite spețe ne ajută foarte mult”, a declarat Marius Ionescu, agent șef Poliția Rutieră Iași

Marius Ionescu, multiplu distins de Poliția Rutieră, este agent șef al instituției județului Iași. El a opinat astfel referitor la noile achiziții: „Foarte utile, dacă sunt anumite spețe ne ajută foarte mult. Imaginile sunt stocate automat, în momentul în care se pune camera pe suportul de încărcare, este un sistem special, toate informaţiile merg la un server”.

Conform unei situații a Poliției Rutiere agresiunile în trafic asupra polițiștilor aproape s-au dublat anul trecut prin comparație cu anul anterior.

”Camerele body-cam au rolul de a descuraja comportamentele necorespunzătoare ale conducătorilor”, a spus subcomisarul de poliție Mihai Șoric

Subcomisarul de poliţie Mihai Șoric, şef Serviciul Rutier Iași, a declarat: „Camerele body-cam au rolul de a descuraja comportamentele necorespunzătoare ale conducătorilor sau ale participanţilor în trafic faţă de poliţişti şi, totodată, au rolul de a ajuta în probarea actelor de ultraj împotriva poliţiştilor.”

În ultimă instanță, imaginile înregistrare de dispozitivele de supraveghere pot fi folosite în instanţă, drept probe.