Evenimentul Zilei > EVZ Special > Turcan, declarația zilei despre pensii. Relația dintre Buget și nivelul pensiilor
Turcan, declarația zilei despre pensii. Relația dintre Buget și nivelul pensiilor

Turcan, declarația zilei despre pensii. Relația dintre Buget și nivelul pensiilor

Turcan, declarația zilei despre pensii. Cât de mic este bugetul de pensii în raport cu necesarul de bani pentru plata sumelor către vârstnici.

Turcan, declarația zilei despre pensii. Bugetul de pensii va primi anul acesta o subvenţie de aproximativ 18 miliarde de lei de la bugetul de stat. Acest transfer este necesar pentru acoperirea plăţii pensiilor, a declarat, sâmbătă, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, în comisiile parlamentare de buget-finanţe.

Turcan, declarația zilei despre pensii: Deficit de 18 miliarde de lei

Avem aproximativ 18 miliarde de lei subvenţie de la bugetul de stat la bugetul de pensii. Această subvenţie întăreşte faptul că, în momentul de faţă, inclusiv majorarea cu 14% pe care Guvernul anterior a realizat-o la 1 septembrie are nevoie de finanţare suplimentară.

Deci, practic, bugetul de pensii din bugetul asigurărilor sociale de stat asigură plata pensiilor majorate cu 14% cu subvenţie de 18 miliarde de lei de la bugetul de stat. Dacă cineva din comisia de specialişti din Parlamentul României poate să ne spună cum am fi putut asigura, cu un buget sustenabil, încă un efort bugetar de 40 de miliarde de lei (necesar pentru majorarea pensiilor cu încă 26%, n.r.), vă rog să mă credeţi că aş îmbrăţişa această variantă cu braţele deschise”, a afirmat Raluca Turcan.

Când vor mai crește pensiile

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale a mai anunțat că următoarele majorări ale pensiilor vor avea loc anul viitor.

„Pentru susţinerea majorării de 14% a pensiilor, efortul bugetar a fost de 7,7 miliarde de lei, iar de la 1 ianuarie 2022, conform Ordonanţei 8/2021, pensiile vor fi indexate cu rata inflaţiei şi maxim 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut”, a mai spus Turcan.


Cumulul pensiei cu salariul, interzis. Ministrul Educației are o soluţie pentru profesori: “Plata cu ora”

Vești bune pentru pensionari. Softul pentru evaluarea dosarelor de pensii e funcțional

Florin Cîțu, veste proastă pentru o mare categorie de pensionari. Se pregătește o lege care va interzice această situație

Raluca Turcan are veşti excelente pentru pensionari. 5 milioane vor beneficia de măsură