Evenimentul Zilei > Justitie > Sumă imensă confiscată de judecători! Dosarul are legătură cu Poşta Română
Sumă imensă confiscată de judecători! Dosarul are legătură cu Poşta Română

Sumă imensă confiscată de judecători! Dosarul are legătură cu Poşta Română

Judecătorii de la Curtea de Apel au decis, luni, să confiște definitiv suma de aproape 2,5 milioane de euro, într-un dosar de corupţie legat de achiziţiile derulate de fostul director de la Poşta Română, Dan-Mihai Toader.

Sumă imensă confiscată de judecători! Dosarul are legătură cu Poşta Română. În prim-plan apar infracțiuni de spălare a banilor. În urma deciziei definitive a magistraţilor CAB, au fost confiscați 1.314.000 euro (sau echivalentul acesteia) de la Prisecari Ovidiu şi 1.079.000 euro (sau echivalentul acesteia) de la Constantinescu Georgeta. Soluția este definitivă.

Conform justnews.ro, Dan Mihai Toader a fost impus în 2005 ca director general al Poştei Române de Călin Popescu Tăriceanu, liderul PNL la acea vreme. Până în 2008, Toader a fost protagonistul „unora dintre cele mai scandaloase afaceri de corupție”.

Într-una dintre ele, DNA anunța la  2 octombrie 2017 reținerea pentru 24 de ore a inculpaților Prisecari Ovidiu și Constantinescu Georgeta. La data faptelor, aceştia erau administratori ai unor societăți comerciale.

Acuzaţiile procurorilor DNA vizau complicitatea la luare de mită și spălarea de bani. Era vorba despre nişte programe software vândute de 13 ori mai scump față de cât costau în realitate.

În acest dosar, Toader Dan-Mihai este acuzat că a primit în 2008, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei firme cipriote de software, 1.600.000 euro. Suma era dată pentru a-și îndeplini atribuțiile de serviciu astfel încât firma respectivă să primească un contact de achiziție publică.

Cât costau programele informatice vândute de firma respectivă către C.N. Poșta Română S.A. cu suma de 6.583.000 euro? Doar 500.000 euro!

„Din suma respectivă, firma cipriotă a transferat 3.885.000 de euro în conturile deschise la o bancă din Elveția de 3 companii offshore, controlate, în calitate de beneficiari reali, de către inculpații Prisecari Ovidiu și Constantinescu Georgeta.

Cei doi au transferat apoi 1.600.000 de euro, reprezentând mita destinată directorului general al Poștei Române, într-un cont deschis de o societate românească la o bancă din Austria, restul de 2.285.000 de euro fiind transferați în conturile din Elveția a altor două firme offshore, de asemenea controlate de inculpații Prisecari Ovidiu și Constantinescu Georgeta.

Ulterior, din suma de 1.600.000 de euro, primită cu titlu de mită, inculpatul Toader Dan-Mihai, a solicitat administratorului societății respective efectuarea mai multor plăți, în valoare de peste 500.000 euro, privind printre altele achiziționarea unui imobil în Grecia, achitarea taxelor de școlarizare pentru copii săi etc”, arată sursa citată.

În anul 2015, Toader Dan-Mihai, alături de 3 angajați cu funcții de conducere din CN Poșta Română SA, a fost condamnat definitiv la 8 ani și 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, comisă în legătură cu încheierea unor contracte de achiziție produse software.

posta-romana.ro cab1864.eu justnews.ro

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: