Dosarul Ferma Băneasa. Reacții internaționale după condamnarea avocatului Robert Roșu

Dosarul Ferma Băneasa. Reacții internaționale după condamnarea avocatului Robert Roșu

Reacții internaționale după condamnarea avocatului Robert Roșu în Dosarul Ferma Băneasa. Președintele Consiliului Barourilor și Societăților de Avocatură din Europa atrage atenția autorităților asupra respectării independenței profesiei de avocat

Reacții internaționale după condamnarea avocatului Robert Roșu, în Dosarul Ferma Băneasa.

Cazul avocatului Robert Roșu produce reacții la nivel internațional. Situația avocatului condamnat în Dosarul Ferma Băneasa a atras atenția Consiliului Barourilor și Societăților de Avocatură din Europa (CCBE). Președintele CCBE, Margarete von Galen, a transmis o scrisoare autorităților române, în care atrăgea atenția asupra respectării statului de drept și a independenței profesiei de avocat.

Scrisoarea a ajuns la președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Bogdan Mateescu, ministrul Justiției, Stelian Ion, și procurorul general Gabriela Scutea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform Q Magazine, documentul arată că această condamnare poate avea un impact negativ asupra exercitării libere a profesiei de avocat.

CCBE monitorizează respectarea statului de drept

Margarete von Galen atrage atenția că subminarea confidențialității comunicării dintre avocat și client reprezintă o încălcare a reglementărilor internaționale. Astfel, drepturile acuzaților sunt negate, iar natura democratică a statului este compromise.

„Ca parte a activităților sale, CCBE monitorizează apărarea statului de drept, protecția drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, inclusiv dreptul la acces la justiție și protecția clientului și protecția valorilor democratice asociate indisolubil acestor drepturi. CCBE este, de asemenea, un partener permanent de dialog al Uniunii Europene în toate problemele legate de profesia de avocat și statul de drept”, se arată în scrisoare.

Reacții internaționale după condamnarea avocatului Robert Roșu

Conform sursei citate, CCBE atrage atenția cu privire la îngrijorările manifestate de Uniunea Națională a Barourilor din România. Avocații români pun sub semnul întrebării dreptul la proces echitabil, secretul profesional. De asemenea, aceștia atrag atenția asupra pericolului identificării avocaților cu clienții sau infracțiunile de care sunt acuzați.

„În ceea ce privește anumite evoluții care ar putea încălca dreptul la un proces echitabil, aș dori să subliniez că, în mod constant, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a recunoscut importanța fundamentală a dreptului la un proces echitabil. Statul are obligația pozitivă de a lua toate măsurile necesare pentru a se asigura că dreptul la un proces echitabil este garantat și că principiul egalității armelor este respectat pe durata procedurilor penale.

Dreptul la un proces echitabil trebuie respectat

Statul este obligat să se asigure ca orice parte din proces să aibă o oportunitate rezonabilă de a-și prezenta cazul în instanță în condiții care să nu o pună într-un dezavantaj substanțial față de adversarul său. Trebuie găsit un echilibru echitabil între părți. În lumina celor menționate anterior, CCBE subliniază importanța principiului egalității de arme în eforturile de a garanta dreptul la un proces echitabil”, se arată în scrisoare.

Președintele CCBE atrage atenția că toate statele UE au legi de protecție a confidențialității dintre avocat și client. Fără o astfel de protecție este subminată însăși funcționarea statului de drept.

„În ceea ce privește secretul profesional, în toate statele membre ale UE, legea protejează împotriva divulgării informațiilor comunicate, în confidențialitate, între avocat și client. Fără o astfel de protecție, însăși funcționarea statului de drept este subminată. În special, accesul la justiție, dreptul la un proces echitabil și dreptul la confidențialitatea pot fi afectate.

Drepturile avocaților sunt protejate internațional

Aceste drepturi sunt protejate prin numeroase instrumente de drept național și internațional, inclusiv Convenția europeană a drepturilor omului (CEDO) și Carta UE a Drepturilor fundamentale.

Subminarea confidențialității comunicării dintre avocat și client – indiferent dacă această confidențialitatea se bazează pe principiul secretului profesional sau (așa cum este în unele jurisdicții) pe privilegiul juridic profesional – înseamnă că sunt încălcate obligații internaționale, drepturile acuzaților sunt negate și are loc o compromitere generalizată a naturii democratice a statului”, se mai arată în scrisoare.

Margarete von Galen se referă în scrisoare și la principiile de bază ale ONU cu privire la rolul avocaților. Acestea sunt prevăzute explicit într-un document care stabilește garanții pentru exercitarea profesiei de avocat.

„De asemenea, doresc să mă refer la Principiile de bază ale ONU privind rolul avocaților, care au prevederi explicite privind «Garanțiile pentru exercitarea profesiei de avocat». Paragraful 16 din Principiile de bază prevede că «Guvernele se asigură că avocații (a). sunt capabili să își îndeplinească toate funcțiile profesionale fără intimidare, piedică, hărțuire sau ingerință improprie. (b). pot să călătorească și să se consulte cu clienții în mod liber atât în țara lor, cât și în străinătate.

(c). nu suferă sancțiuni și nici nu sunt amenințați cu urmărirea penală sau cu sancțiuni administrative, economice sau de altă natură pentru orice acțiune întreprinsă în conformitate cu îndatoririle și reglementările profesionale recunoscute precum și cu deontologia profesiei de avocat». În plus, paragraful 18 prevede că «Avocații nu vor fi identificați cu clienții lor sau cauzelor clienților lor ca urmare a îndeplinirii funcțiilor lor»”, se mai arată în document.

Reacții internaționale după condamnarea avocatului Robert Roșu

Președintele CCBE atrage atenția autorităților române că respectarea principiilor enunțate este esențială pentru facilitarea rolului și funcției unui avocat.

„Din păcate, CCBE a luat cunoștință de faptul că evenimentele din România riscă să încalce aceste Reguli de bază. În acest sens, CCBE solicită ca judecătorii, legiuitorii, guvernele și organizațiile internaționale să depună eforturi pentru ca, împreună cu barourile, să susțină și să apere aceste principii.

În concluzie, ССВЕ sprijină UNBR în eforturile pe care aceasta le face pentru susținerea statului de drept și a independenței profesiei și își exprimă solidaritatea cu avocații în ceea ce privește cerințele și așteptările lor legitime cu privire la justiție, transparență și principii democratice”, concluzionează documentul.

La finalul anului trecut, pe 17 decembrie 2020, un complet ICCJ a pronunțat decizia definitivă în Dosarul Ferma Băneasa. Între altele, avocatul Robert Roșu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. Decizia a stârnit un val de indignare în rândul avocaților din întreaga țară.

Uniunea Națională a Barourilor din România, precum și alte peste 20 de barouri din țară au protestat puternic. Avocații consideră că această condamnare reprezintă un abuz fără precedent. Ei au arătat că un avocat nu poate fi identificat cu clientul său și că realizarea unor activități profesionale în numele și pe seama unui client ține de profesia de avocat. Astfel, acestea nu pot constitui elementele unei infracțiuni.