Evenimentul Zilei > Social > S-a spart gheața. A început vaccinarea și la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”
S-a spart gheața. A început vaccinarea și la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”

S-a spart gheața. A început vaccinarea și la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”

La Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală a debutat miercuri Campania de vaccinare împotriva COVID-19.

Primele persoane vaccinate sunt decanul de vârstă al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, prof. dr. Florin Mihălţan, studentul voluntar Marian Nae, cel mai tânăr membru al echipei de la „Marius Nasta”, şi Daniela Voinea – asistent medical care a trecut prin infecţia COVID.

„Ca medic şi mamă consider că vaccinarea înseamnă responsabilitate faţă de viaţa noastră şi a celor de lângă noi”, afirmă dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului.

Campania de vaccinare în România a început duminică la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“ din Capitală, prima persoană vaccinată fiind Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă, membră a echipei medicale care, în data de 27 februarie a acestui an, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.

Potrivit GCS, persoanele vaccinate nu au înregistrat efecte adverse.

Livrarea vaccinurilor a fost întârziată de producător

În opt țări s-a întârziat livrarea din cauza unor probleme tehnice ale producătorului, precizează Grupul de Comunicare Strategică.

„La acest moment, știm că vor sosi noi vaccinuri anti-COVID-19 în România, după cum urmează: în data de 29 decembrie în București, Cluj și Timișoara, iar în 30 decembrie în Brașov, Constanța, Craiova și Iași”, potrivit unui comunicat de presă al Grupului de Comunicare Strategică.

Autoritățile își propun să încheie, până la începutul lunii februarie, prima etapă, adică să vaccineze peste jumătate de milion de cadre medicale. Iar în jumătate de an ținta este să atingă un grad de imunizare de peste 60 la sută din populație.

Platformă pentru raportarea reacțiilor adverse

Platforma pentru raportarea reacţiilor adverse suspectate post-imunizare a devenit funcţională. Anunțul a dost făcut luni de Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19.

„Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România pune la dispoziţia pacienţilor şi a profesioniştilor din domeniul sănătăţii noile fişe de raportare a reacţiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19”, se arată într-un comunicat al Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Fişa de raportare poate fi accesată pe site-ul anm.ro, în secţiunea – VACCINARE COVID-19 (https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-in-context-covid-19/).