Primul caz de Covid-19 transmis prin ochi a fost descoperit la un copil de 11 ani

Primul caz de Covid-19 transmis prin ochi a fost descoperit la un copil de 11 ani

A fost identificat primul caz de SARS-CoV-2 în proba de ochi a unui copil de 11 ani. Studiul publicat în „European Journal of Ophthalmology” a fost realizat de medici şi cercetători de la San Matteo Polyclinic Foundation din Pavia.

Primul caz de SARS-CoV-2 a fost identificat în probe luate din ochii unui copil de 11 ani, trimis la spital pentru investigații medicale după ce a petrecut mult timp în preajma unui adult infectat.

Transmiterea prin lacrimi este teoretic posibilă

 Este un copil de unsprezece ani, care a fost trimis la clinica pediatrică San Matteo pentru investigații medicale, din cauza contactelor prelungite și strânse cu un membru al familiei care suferea de Covid-19. Descoperirea arată că transmiterea virusului prin lacrimi este „teoretic posibilă”, dar „nu este încă clar dacă poate fi considerat o cale importantă pentru răspândirea Covid-19”, spun medicii din Pavia.

„La prima vizită, pacientul era asimptomatic, fără tuse, febră, oboseală, dureri în gât sau diaree și nu existau semne de infecție a tractului respirator - comentează Gianluigi Marseglia, directorul San Matteo Pediatrics - în sângele pacientului s-a remarcat o ușoară creștere a valorilor transaminazelor, iar examinarea cu ultrasunete a plămânului a arătat o ușoară neregularitate pleurală, asociată cu o boală interstițială ușoară, a fost apoi supus unui tampon nazofaringian, care a fost pozitiv pentru Covid-19”, mai spun medicii de la clinică.

În probele luate din ochi a fost identificat Sars-CoV-2

„S-a decis astfel să-l ținem sub observație; la câteva zile după internare, a început să se plângă de simptome oculare ușoare, cum ar fi arsuri, ceea ce i-a determinat pe medici să ceară o evaluare oftalmologică. Nu s-au găsit semne de conjunctivită sau cheratită, dar s-a colectat și un tampon conjunctival, care a fost și pozitiv.

Identificarea Sars-CoV-2 într-o probă de ochi de la un pacient pediatric cu Covid-19 a arătat că virusul ar putea fi detectat în probele conjunctivale nu numai la adulți, ci și la copii”, a spus Luciano Quaranta, directorul Oftalmologie.

„Aceste date extind în continuare spectrul de organe afectate de infecție și subliniază importanța protecției ochilor pentru lucrătorii din domeniul sănătății”, a spus Fausto Baldanti, șeful Laboratorului de Virologie Moleculară San Matteo. Copilul a fost externat din spital la 12 zile de la internare și pus în carantină până la obținerea rezultatelor negative ale testelor nazale și oculare, relatează milano.repubblica.

 

Ne puteți urmări și pe Google News