Evenimentul Zilei > Social > Primul caz de Covid-19 transmis prin ochi a fost descoperit la un copil de 11 ani
Primul caz de Covid-19 transmis prin ochi a fost descoperit la un copil de 11 ani

Primul caz de Covid-19 transmis prin ochi a fost descoperit la un copil de 11 ani

A fost identificat primul caz de SARS-CoV-2 în proba de ochi a unui copil de 11 ani. Studiul publicat în „European Journal of Ophthalmology” a fost realizat de medici şi cercetători de la San Matteo Polyclinic Foundation din Pavia.
Primul caz de SARS-CoV-2 a fost identificat în probe luate din ochii unui copil de 11 ani, trimis la spital pentru investigații medicale după ce a petrecut mult timp în preajma unui adult infectat.

Transmiterea prin lacrimi este teoretic posibilă

 Este un copil de unsprezece ani, care a fost trimis la clinica pediatrică San Matteo pentru investigații medicale, din cauza contactelor prelungite și strânse cu un membru al familiei care suferea de Covid-19. Descoperirea arată că transmiterea virusului prin lacrimi este „teoretic posibilă”, dar „nu este încă clar dacă poate fi considerat o cale importantă pentru răspândirea Covid-19”, spun medicii din Pavia.

„La prima vizită, pacientul era asimptomatic, fără tuse, febră, oboseală, dureri în gât sau diaree și nu existau semne de infecție a tractului respirator – comentează Gianluigi Marseglia, directorul San Matteo Pediatrics – în sângele pacientului s-a remarcat o ușoară creștere a valorilor transaminazelor, iar examinarea cu ultrasunete a plămânului a arătat o ușoară neregularitate pleurală, asociată cu o boală interstițială ușoară, a fost apoi supus unui tampon nazofaringian, care a fost pozitiv pentru Covid-19”, mai spun medicii de la clinică.

În probele luate din ochi a fost identificat Sars-CoV-2

„S-a decis astfel să-l ținem sub observație; la câteva zile după internare, a început să se plângă de simptome oculare ușoare, cum ar fi arsuri, ceea ce i-a determinat pe medici să ceară o evaluare oftalmologică. Nu s-au găsit semne de conjunctivită sau cheratită, dar s-a colectat și un tampon conjunctival, care a fost și pozitiv.

Identificarea Sars-CoV-2 într-o probă de ochi de la un pacient pediatric cu Covid-19 a arătat că virusul ar putea fi detectat în probele conjunctivale nu numai la adulți, ci și la copii”, a spus Luciano Quaranta, directorul Oftalmologie.

„Aceste date extind în continuare spectrul de organe afectate de infecție și subliniază importanța protecției ochilor pentru lucrătorii din domeniul sănătății”, a spus Fausto Baldanti, șeful Laboratorului de Virologie Moleculară San Matteo. Copilul a fost externat din spital la 12 zile de la internare și pus în carantină până la obținerea rezultatelor negative ale testelor nazale și oculare, relatează milano.repubblica.