Vaccinul contra Covid-19: nu există consens în ce priveşte femeile însărcinate şi cazurile de alergii grave

Vaccinul contra Covid-19: nu există consens în ce priveşte femeile însărcinate şi cazurile de alergii grave

În vreme ce campania de vaccinare începe în Europa, administrarea de Comirnaty /denumirea comercială a vaccinului Pfizer-BioNTech/ anumitor categorii numite sensibile continuă să suscite întrebări. Este în special cazul femeilor însărcinate şi persoanelor care suferă de manifestări alergice grave.

La şase zile după aprobarea de către Uniunea Europeană, aproape toate ţările Uniunii au lansat duminică, 27 decembrie, campania de vaccinare contra Covid-19. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat un "moment emoţionant de unitate", estimând că vaccinul va permite să "revenim treptat la vieţile noastre normale".

Cu o eficacitate estimată de 95% şi un nivel ridicat de tolerare pentru populaţia globală, vaccinul americano-german Pfizer-BioNTech reprezintă o speranţă uriaşă. Dar dacă balanţa beneficii-riscuri pare favorabilă în zdrobitoarea majoritate a cazurilor, dezbaterea ştiinţifică nu a fost tranşată în ce priveşte administrarea tuturor categoriilor populaţiei.

 

Date insuficiente

Vaccinul trebuie să fie contraindicat pentru anumite categorii de populaţie? Niciun răspuns pentru moment, deoarece mai multe grupuri nu au fost incluse în primele teste clinice ale vaccinurilor.

"Femeile însărcinate, ca şi copiii, nu fac parte din primele faze de teste clinice, deoarece sunt categorii considerate vulnerabile", explică Philippe Amouyel, profesor de sănătate publică la CHU (Centre Hospitalier Universitaire) din Lille, contactat de France 24. "Este o regulă de bază a testelor clinice: se estimează în general că sunt necesari mai mulţi ani de observaţie pe restul populaţiei înainte de a lărgi testele la aceste categorii de persoane".

Persoanele imunocompromise (cu sistem imunitar slab) sunt de asemenea excluse de la teste, ca şi persoanele care au avut deja Covid-19. Totuşi, dacă lipsesc datele pentru a evalua efectul vaccinului pe aceste tipuri de populaţie, toţi nu intră în aceeaşi categorie, potrivit profesorului Jean-Daniel Lelièvre, specialist în vaccinologie şi şef al serviciului de imunologie şi de boli infecţioase de la spitalul Henri-Mondor din Créteil, intervievat de France 24. "Există categorii pentru care avem întrebări. De exemplu, credem că eficacitatea va fi mai mică la persoanele imunocompromise din cauza morbidităţilor lor. Avem întrebări privind persoanele care au avut deja Covid-19, deoarece nu cunoaştem imunitatea post-infectare. Totuşi, aceste categorii nu produc îngrijorare privind riscurile vaccinului, spre deosebire de femeile însărcinate şi persoanele care au manifestat alergii puternice".

 

Un risc “ce trebuie determinat” pentru femele însărcinate

Ne puteți urmări și pe Google News