Evenimentul Zilei > Monden > „Captain”, copilul-minune care a uimit lumea aeronauticii. Ce planuri are cu miliardarul Elon Musk
„Captain”, copilul-minune care a uimit lumea aeronauticii. Ce planuri are cu miliardarul Elon Musk

„Captain”, copilul-minune care a uimit lumea aeronauticii. Ce planuri are cu miliardarul Elon Musk

Graham Shema face senzație în lumea aeronauticii mondiale, după ce la șapte ani, a pilotat deja, de trei ori, un avion Cessna.

Acum, copilul se pregătește de zor la  Academia Aeronautică din Kampala, capitala Ugandei, și speră să devină pilot pemarile avioane de linie sau chiar astronaut. Copilul este fanul lui Elon Musk și spune că orice om are datoria de a-și depăși condiția intelectuală și de a tine tot mai departe.

Iubirea nemărginită față de aviație, pe care Graham Shema o arată încă de foarte mic, a venit probabil de la un incident la care a fost martor. Băiatul se afla la casa bunicilor săi, aflată la marginea capitalei Kampala, Uganda, când un elicopter a zburat aproape razant cu pământul, iar curentul de aer produs de elice a făcut ca acoperișul casei să fie distrus.

Mama copilului, Shamim Mwanaisha, 29 de ani, agent de turism, a declarat că acela a fost momentul în care în capul lui Graham s-a născut iubirea pentru aviație. ”A început să pună tot felul de ăntrebări despre avioane și secretele lor, despre cum zboară și de ce nu se prăbușesc”, a declarat mama copilului pentru un post de teleiziune locală.

Femeia a mai spus că  atunci când fiul ei a început să o bombardeze cu întrebări despre modul în care funcționează avioanele, a contactat o școală de zbor unde Graham a participat cu mare drag.

A pilotat de trei ori un Cessna

După cinci luni de cursuri la școala de aviație, Graham a fost lăsat la manșa unui avion Cessna, asistat de un pilot instructior. Copilul s-a descurcat de minune și a arătat reale aptitudini de pilot, a precizat unul dintre instructorii școlii de aviație.

Când instructorul său i-a cerut să explice cum funcționează motoarele pe un avion Bombardier CRJ9000, parcat, Graham a răspuns fără cusur: „Tuburile de admisie aspiră aerul și îl injectează în compresor, compresorul îl comprimă cu ventilatoarele, iar după asta devine fierbinte”, a explicatul băiatul, procedura comprimării aerului de către turboreactoare.

Întrebat despre cum s-a simțit în timpul zborului, Graham le-a spus jurnaliștilor că s-a simțit ca o ”pasăre”. „M-am simțit ca o pasăre care zboară”, a spus el despre primul său zbor. De atunci a zburat de trei ori ca copilot și, în timpul pandemiei, s-a concentrat pe teoria aviației și s-a scufundat în videoclipuri despre aviație și explorarea spațiului pe vizualizatorul său de realitate virtuală.

Acum copilul este poreclit de către prieteni „Captain”. El este fanul lui Elon Musk. „Modelul meu este Elon Musk. Îmi place Elon Musk pentru că vreau să învăț cu el despre spațiu, să merg cu el în spațiu. De asemenea, m-aș bucura dacă i-aș putea strânge mâna”, a mărturisit băiatul.

El a fost intervievat la televiziunea locală și chiar a fost invitat la întâlniri de către ambasadorul Germaniei și ministrul transporturilor din Uganda.