Evenimentul Zilei > EVZ Special > Chuck Yeager, povestea fabuloasă a primul pilot care a depășit viteza sunetului
Chuck Yeager, povestea fabuloasă a primul pilot care a depășit viteza sunetului

Chuck Yeager, povestea fabuloasă a primul pilot care a depășit viteza sunetului

Decesul legendei aviației americane, Charlie „Chuck” Yeager, a fost anunțat de soția sa, Victoria. Ca amănunt, avionul cu care a realizat performanța, Bell X-1, avea forma proiectată după modelul unui glonț de Colt-45.

„Cu imensă tristețe, vă anunț că dragostea vieții mele, generalul Chuck Yeager, a încetat din viață în jurul orei 9pmET (02h00GMT, marți) a scris Victoria Yeager pe contul Twitter al soțului ei.

„O viață incredibilă, bine trăită, cel mai mare pilot al Americii și moștenirea sa de forță, aventură și patriotism vor fi mereu prezente în amintirile noastre”, a adăugat doamna Yeager care nu a precizat cauzele decesului lui Chuck Yeager, scrie Le Point.

Pilot în timpul celui de-al doilea Război Mondial, Charlie Yeager a intrat în istorie ca primul pilot care a depășit bariera sunetului, în 1947, la bordul unui avion Bell X-1.

O realizare care „a deschis calea către spațiu, către Star Wars, sateliți”, a spus Yeager într-un interviu acordat AFP în 2007. Realizările sale ca pilot de încercare au fost imortalizate în filmul hollywoodian „The Right Stuff”.

Născut pe 13 februarie 1923 în micul oraș Myra, Virginia de Vest, Yeager a crescut împreună cu tatăl său, mecanic, care l-a învățat meseria.

Charlie Yeager s-a înrolat în cadrul Forțelor Aeriene americane în septembrie 1941, cu trei luni înainte de SUA să intre în război. A început cariera ca mecanic de aviație, înainte de a învăța să piloteze.

Având sediul la o bază din Anglia, Yeager și-a început misiunile de luptă la manșa unui avion Mustang P-51. În februarie 1944, el a doborât un avion german Messerschmitt, un Me 109.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE