Chuck Yeager a fost un pilot în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a zburat în 64 de misiuni deasupra Europei. El a doborât 13 avioane germane și a fost el însuși doborât în Franța, dar a scăpat de prizonierat cu ajutorul Rezistenței Franceze.

După război, el a fost printre cei câțiva voluntari aleși să testeze zborul avionului experimental X-1, construit de Bell Aircraft Company, pentru a cerceta eventualitatea zborului supersonic.

Timp de ani de zile, mulți aviatori au crezut că omul nu era destinat să zboare mai repede decât viteza sunetului, teoretizând că presiunea exercitată de undele sonice la o asemenea viteză ar dezmembra aeronava. Toate acestea s-au schimbat pe 14 octombrie 1947, când Yeager a zburat cu X-1 deasupra lacului secat Rogers în sudul Californiei, devenind primul om care a depășit viteza sunetului si apoi de doua ori viteza sunetului (Mach 2).

Experimentul X-1 a fost înălțat la o altitudine de 25.000 de picioare de către o aeronavă B-29 și după aceea eliberat prin orificiul de lansare al torpilelor, el prinzând o viteză fenomenală depășind 662 mile/h (bariera sunetului la acea altitudine) care l-a înaltat până la înălțimea de 40.000 de picioare. Avionul-rachetă, poreclit "Strălucitorul Glennis" (după numele soției sale), a fost proiectat cu aripi zvelte și largi și un fuselaj neîntrerupt modelat după un glonț de calibrul 50. Din cauza secretului proiectului, realizarea lui Bell și Yeager nu a fost anunțată publicului până în iunie 1948. Yeager a continuat să lucreze ca un pilot de teste, iar în 1952 el a zburat cu 1.650 mile/h într-un avion – racheta X-1A. El s-a pensionat din Forțele Aeriene SUA cu gradul de general de brigadă în anul 1975. În urmă cu patru ani, generalul de brigadă, în vârstă de 89 de ani, a ocupat locul instructorului într-un F-15 Eagle al USAF, decolat de la Nellis Air Force Base din apropierea Las Vegas.

Viteza sunetului a fost depășită la 30000 de picioare deasupra deșertului californian Mojave, locul unde, în urmă cu 69 de ani, pe 14 Octombrie, tânărul Yeager spărgea bariera sunetului.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/2RiZT1hnqig" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>