Ochii pot fi gazdă bună pentru coronavirus? E conjuctivită sau Coronavirus? Iată cum recunoaştem simptomele

Ochii pot fi gazdă bună pentru coronavirus? E conjuctivită sau Coronavirus? Iată cum recunoaştem simptomele

Ochii sunt o potenţială cale de intrare a Covid-19 în organism. Simptomele la nivel ocular pot fi confundate cu acelea ale unei simple conjuctivite.

Ochii pot reprezenta o fereastră de intrare şi ieşire a bacteriilor şi a viruşilor, inclusiv pentru Covid-19, prin intermediul conjuctivitei.

Riscul este că ochii pot deveni, prin intermediul secreţiilor produse, un vehicul de contagiere

Conjuctivita are multiple forme ca: bacterică, virală, alergică sau pur şi simplu mixtă. Simptomele mai comune prevăd înroşirea, arsura, fotofobia, secreţia, mâncărimea şi umflături ale pleoapelor, dar şi secreţii apoase şi mărirea cantităţii de lăcrimare.

Chiar legat de acest ultim simptom este important să se facă o clarificare, după cum explică dr. Claudio Savaresi, de la Unitatea operativă oftalmilogică policlinică San Marco, lângă Bergamo. „Mai ales în timpul carantinei  mulţi s-au plâns de tulburări oculare derivate din dislacrimie, adică excesiva evaporare lacrimală, datorată folosirii excesive a computerului, a smartphone-ului şi chiar a televizorului”.

Studii demonstrează practic o corelare între acest disconfort şi expunerea la lumină albastră

Aceasta interferează cu corecta lubrificare oculară. Chiar şi scăderea temperaturii şi expunerea la vânt pot fi cauze care provoacă necazuri. Pentru a reuşi să distingem conjuctivita care nu are legătură cu Covidul, de aceea virală,  trebuie să fim atenţi la unele semnale de alarmă. Înainte de toate, trebuie verificată simptomatologia.

Forma bacterică prezintă secreţii gălbui. O formă mai puţin gravă este reprezentată de secreţii albe însoţite de mâncărimi. „În forma virală, ochiul este mai înroşit şi este însoţit de senzaţia de a avea în interior un corp străin, în afara unei lăcrimări abundente şi a unei secreţii fluide şi apoase. Diagnosticarea precoce este de fapt fundamentală”, subliniază expertul. „Vizita la oculist este necesară pentru a furniza pacientului terapia adecvată într-o manieră rapidă şi bine ţintită”.

Prevenţia este de o importanţă fundamentală

„Igiena oculară este primul pas”, sugerează dr. Savaresi. După igiena obişnuită (femeile să-şi elimine machiajul cu grijă la sfârşitul zilei), este absolut contraindicată atingerea ochilor cu mâinile murdare. E necesară o maximă atenţie la expunerea la soare. E necesară purtarea unor ochelari adecvaţi, cu filtru protector.

Este importantă printre altele,o alimentaţie bogată în vitamina A, C şi Omega 3 şi 6

Hidratarea oculară este de o importanţă vitală. Să se bea multă apă, dar să se şi spele cu multă grijă şi des ochii. Să nu se neglijeze absolut deloc odihna. Când vă aflaţi la muncă, îndepărtaţi din când în când ochii de la PC şi faceţi mici exerciţii, ca privitul în sus, la dreapta şi la stânga, sau să vă mişcaţi rapid pleoapele. Numai astfel se favorizează umidificarea şi se combate uscăciunea oculară, informează Il Giornale.

Ne puteți urmări și pe Google News