După depistarea coronavirusului pe o masă de prelucrat somon, importat în piața angro Xinfadi, marile supermarketuri din Beijing, inclusiv Carrefour și Wumart, au eliminat somonul de la vânzare.

În ultimele cinci zile, au avut loc noi cazuri la Beijing. A fost detectat noul coronavirus în somonul importat, ceea ce a trezit îngrijorarea publică cu privire la răspândirea virusului.

Somonul, un pericol pentru populaţie

Conform statisticilor,  cel puțin 14 locuri, inclusiv Beijing, Shanxi, Jiangxi, Hunan, Wuhan, Shijiazhuang, Hangzhou, Chengdu, Nanjing, Zhuhai, Fuzhou, Wenzhou, Kunming și Nanning au anunțat eliminarea de urgență a produselor de somon.

Restaurantele care prepară sushi sunt de asemenea afectate și mulți au încetat să mai servească mâncăruri cu somon. O asociație de restaurante Nanjing din provincia Jiangsu a Chinei de Est a sugerat și suspendarea livrărilor de fructe de mare.

Yang Zhanqiu, director adjunct al departamentului de biologie patogenă de la Universitatea Wuhan, a declarat că aceste piețe vând toate tipurile de produse alimentare şi cel mai probabil, ca urmare a mediului umed și fluxului mare de vânzători și clienți, s-au format focare ale virusului care s-au răspândit ușor ulterior.

Ce spun oamenii de ştiinţă

Cu toate acestea, oamenii de știință au spus că nu există nicio posibilitate ca fructele de mare în sine, inclusiv somonul, să poarte noul coronavirus. Noul coronavirus afectează în principal mamiferele, iar efectele sale patologice sunt concentrate în principal în plămâni. Somonul și alte fructe de mare nu pot găzdui noul coronavirus. Nu există boli comune care pot fi răspândite de la pește la oameni.

Totuşi, ca măsură de precauţie, unele piețe din provincia Sichuan din sud-vestul Chinei și provincia Shanxi din China de Nord au suspendat, de asemenea, vânzările de somon.

Pe 13 iunie, marile supermarketuri înclusiv  Carrefour din Beijing au eliminat tot  somonul peste noapte, iar unele piețe au încetat să furnizeze produse din fructe de mare, informează tellerreport.