Evenimentul Zilei > Economie > S-a emis autorizaţia pentru 5 km din drumul expres Craiova-Piteşti
S-a emis autorizaţia pentru 5 km din drumul expres Craiova-Piteşti

S-a emis autorizaţia pentru 5 km din drumul expres Craiova-Piteşti

S-a emis autorizaţia pentru 5 km din drumul expres Craiova-Piteşti. Anunţul a fost făcut de către ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.
S-a emis autorizaţia pentru 5 km din drumul expres Craiova-Piteşti. Anunţul a fost făcut de către ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, pe social media.
„Astăzi a fost emisă autorizaţia de construire pentru un nou sector din drumul expres Craiova-Piteşti. Este vorba de 5 km din tronsonul 1 (cel care începe la Craiova) care în total are 17 km. Deşi contractul pentru acest lot este semnat de 2 ani, până astăzi exista autorizaţie doar pentru 9 km din lungimea totală de 17 km. Motivul este interferenţa traseului din studiul de fezabilitate cu un câmp de sonde. De azi, se poate lucra pe mai bine de 80% din lungimea acestui tronson”, a scris ministrul Drulă.

S-a emis autorizaţia pentru 5 km din drumul expres Craiova-Piteşti

„De azi, se poate lucra pe mai bine de 80% din lungimea acestui tronson. În primăvară vom emite autorizația și pe ultimii ~3km (km 1+850 – km 5+000), după ce se finalizează exproprierile necesare pentru acest ultim sector” , a declarat  Cătălin Drula, ministrul Transporturilor.

Obiectivul specific al contractului de finanţare este reprezentat de construcţia unui drum expres în lungime de 121,185 km de 2 x 2 benzi, 10 noduri rutiere, 75 poduri şi pasaje şi 26 intersecţii denivelate fără acces, precum şi 3 baze întreţinere şi deszăpezire, 4 spaţii de servicii şi 4 parcări de scurtă durată.

Valoarea totală a proiectului este de 4,934 miliarde lei, din care suma totală eligibilă, finanţată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, este de 4,162 miliarde de lei (85% din valoarea totală eligibilă aprobată – 3,537 miliarde de lei este asigurată din Fondul de Coeziune, iar 15% în valoare de 624,303 milioane de lei va fi finanţată din bugetul beneficiarului).

Potrivit ministrului, acest tronson va fi finalizat anul viitor, iar tronsonul 2, „cel mai important pentru că e bypass la Balș și Slatina, la sfârșitul anului acesta promite constructorul” .
El a mai scris  că dacă nu vor mai există contestații la atribuirea sectorului 4, acesta ar putea să primească imediat autorizarea de construire.

Drumul Expres Craiova – Piteşti este împărţit în tronsoane:

-tronsonul 1 traversează localităţile Gherceşti, Pieleşti şi Robăneşti, cu plecare din Craiova, şi are o lungime de 17,7 km, va avea două pasaje şi şapte poduri, va costa 76 milioane de euro fără TVA şi va fi executat de firma Tirrena Scavi SpA, din Italia.
-al doilea tronson trece prin localităţile Balş, Barza, Piatra Olt, Slătioara, Ulmi, Milcov, Slatina şi Valea Mare, are o lungime de 40 km, va avea 10 poduri, inclusiv peste râul Olt, şi 5 pasaje, va costa 217 milioane euro fără TVA şi va fi executat de Asocierea SA&PE Construct SRL-Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL- Consitrans SRL, din România.
Drumul Expres Craiova – Pitești va avea o lungime de aproximativ 121 km și 4 benzi de circulație ( 2 benzi pe sens). Acesta va fi finanțat din fonduri europene prin POIM 2014 – 2020 și va asigura o conexiune corespunzătoare a zonei de Sud – Vest a României la Coridorul IV Pan European.
Autostrada Transilvania va beneficia de cea mai mare alocare de fonduri direcţionată de Ministerul Transporturilor pentru o autostradă din România.
Suma pentru Autostrada Transilvania depășește de două ori nivelul cheltuit în 2020. Ministerul Transporturilor propune 894,52 milioane de lei pentru Autostrada Transilvania, de 2,4 ori peste nivelul din 2020, aproximativ 368 de milioane.