Evenimentul Zilei > Social > S-a aflat data când va fi încoronat regele Charles al III-lea. La ceremonie vor participa 2.000 de invitați
S-a aflat data când va fi încoronat regele Charles al III-lea. La ceremonie vor participa 2.000 de invitați

S-a aflat data când va fi încoronat regele Charles al III-lea. La ceremonie vor participa 2.000 de invitați

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii va fi încoronat oficial pe 3 iunie 2023. Acesta a devenit regele Regatului Unit după ce mama sa, regina Elisabeta a II-a, a murit pe 8 septembrie.

Regele Charles al III-lea va fi încoronat oficial pe 3 iunie 2023. La această dată se vor împlini 70 de ani de la încoronarea suveranei defuncte regina Elisabeta a II-a. Ceremonia monarhului a avut loc pe 2 iunie 1953.

Încoronarea va avea loc în cadrul unei ceremonii la Westminster Abbey. Cu toate acestea, evenimentul ar fi mai restrâns şi mai modest decât ceremonia Reginei Elisabeta a II-a. De asemenea, vor fi invitați și reprezentanți ai altor comunități religioase. În ultimii 900 de ani, încoronarea a avut loc în Westminster Abbey – William Cuceritorul a fost primul monarh care a fost încoronat acolo, iar Charles va fi al 40-lea.

La evenimentul din 1953, peste 8.000 de invitați din 129 de țări au participat să vadă cum a fost încoronată regina. Au fost create platforme speciale în acest scop. Din motive de securitate, maximum 2.000 de persoane sunt, în prezent, permise în biserică. În iunie 2023, Regele Charles al III-lea va împlini 74 de ani. El va deveni astfel cel mai în vârstă monarh încoronat din istoria Marii Britanii, informează Bloomberg.

Ce obiecte regale va purta regele Charles al III-lea

În timpul evenimentului, regele va purta Coroana Imperială. Aceasta cântărește puțin peste un kilogram. Ea este ornată cu 2.800 de diamante și patru rubine. Au existat mai multe versiuni ale ei. Ultima a fost făcută în 1937 și a fost micșorată pentru regină la încoronare. Cu toate acestea, există și o coroană care este văzută doar la încoronări. Este vorba despre coroana Sf. Edward care va fi pusă pe capul regelui Charles la eveniment.

Ca și coroanele, alte obiecte care sunt folosite doar la evenimente speciale vor fi aduse din casetele speciale de la Turnul Londrei. Este vorba despre Globul ceremonial, The Golden Orb, o sferă goală de 30 cm, decorată cu nouă smaralde. Și acesta datează de la încoronarea lui Charles al II-lea din 1661. În timpul încoronării va sta în mâna dreaptă a suveranului reprezentând lumea creștină. În același timp,  în mâna stângă monarhul va purta Sceptrul Suveran. El este simbolul unei bune guvernări pline de înțelepciune.