Evenimentul Zilei > International > Rușii plătesc oricât ca să scape de mobilizare. Un loc într-un avion privat costă până la 30.000 de euro
Rușii plătesc oricât ca să scape de mobilizare. Un loc într-un avion privat costă până la 30.000 de euro

Rușii plătesc oricât ca să scape de mobilizare. Un loc într-un avion privat costă până la 30.000 de euro

Rușii bogați plătesc până la 30.000 de euro pentru un loc într-un avion cu care să fugă din țară, de frica mobilizării. Mulți caută să închirieze aparate de zbor private, care să-i ducă peste graniță, iar pentru aceasta sunt dispuși să scoată din buzunar oricât. Astfel, un zbor cu un aparat de opt locuri, peste frontiera rusească a ajuns să coste până la 160.000 de euro.

Rușii plătesc sume exorbitante pentru a scăpa de mobilizarea decretată de Vladimir Putin. Astfel, pe lângă cozile de mașini și convoaiele de pietoni care încearcă să fugă din țară, unii plătesc până la 30.000 de euro pentru un bilet de avion care să-i țină departe de front.

Un loc într-un avion privat care să-i transporte dincolo de granița Rusiei se plătește cu sume cuprinse între 22.000 și 30.000 de euro. Pentru a scăpa, rușii aleg țări în care nu au nevoie de viză. Este vorba despre Armenia, Turcia sau Azerbaidjan, în principal. Ei vor să scape înainte ca Vladimir Putin să închidă frontierele, pentru bărbații tineri considerați apți de război.

De asemenea, în aceste zile, proprietarii ruși de avioane private fac bani din prețul de închiriere a acestora. Prețul pentru închirierea unui astfel de avion, cu opt locuri, variază între 90.000 și 160.000 de euro, mult peste tarifele practicate în mod normal. Pentru grupurile de ruși cu bani, însă, este mai convenabil, dat fiind că un loc ajunge la cel mult 20.000 de euro.

Biletele de avion la cursele de linie s-au scumpit

După ce Vladimir Putin a decretat mobilizarea parțială a rezerviștilor, companiilor aeriene ruse li s-a ordonat să interzică vânzarea de bilete către bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani. Astfel, în zilele următoare, prețul biletelor pentru cursele aeriene cu plecare din Moscova a crescut, dar chiar și așa s-au vândut imediat. Cele mai căutate au fost zborurile Turkish Airlines ci plecare din Moscova către destinații precum Istanbul și Belgrad. Rușii cu bani au ales destinații exotice, mult mai depărate de granițele țării lor, precumThailanda, unde s-au refugiat pentru a scăpa de mobilizare.

Moscow Times a relatat că biletele de avion către Turcia, Georgia și Armenia nu au mai fost disponibile la vânzare la câteva minute după anunțul făcut de Vladimir Putin cu privire la mobilizarea parțială.

Pe de altă parte, achiziția unui bilet, însă, nu garantează posesorului că va reuși să plece din țară, dat fiind că poate fi oprit oricând până la îmbarcare. Oficialii ruși îi pot reține și trimite înapoi, pentru a primi ordinele de încorporare. De aceea sunt preferate cursele private, de pe aeroporturi mai mici, unde vigilența autorităților este mai scăzută.