Evenimentul Zilei > International > Rusia somează SUA şi NATO: Nu acceptăm avertismente. Vom face tot ce e necesar la granița cu Ucraina
Rusia somează SUA şi NATO: Nu acceptăm avertismente. Vom face tot ce e necesar la granița cu Ucraina

Rusia somează SUA şi NATO: Nu acceptăm avertismente. Vom face tot ce e necesar la granița cu Ucraina

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a afirmat marţi că acţiunile SUA şi ale NATO în Europa contribuie la creșterea ameninţării militare şi nu vor acceptat niciun fel de avertismente.

Ministrul apărării rus a declarat, marți, că acțiunile întreprinse de Statele Unite și NATO în Europa „au contribuit la amenințarea militară crescută”.  Şi continuă: „Acțiunile Statelor Unite și NATO contribuie la sporirea pericolelor militare în Europa”, susține ministrul Apărării al Rusiei, Serghei Șoigu.

„Recent, doar cei mai leneși nu s-au alăturat corului de acuzatori împotriva Rusiei. Recent, unii s-au gândit să ne avertizeze despre consecințele activității miliare pe propriul nostru teritoriu. Vreau să accentuez: nu acceptăm astfel de avertismente și intenționăm să facem tot ce e necesar pentru a asigura securitatea frontierelor noastre”, a declarat Serghei Șoigu.

Rusia s-a răzgândit şi retrage trupele dar nu şi armele

Declarația lui Șoigu vine la puțin timp după ce Rusia, Ucraina și NATO s-au aflat în mijlocul unor tensiuni fără precedent, după ce Rusia a început să desfășoare un număr mare de trupe în apropierea graniței sale cu Ucraina dar și în Crimeea ocupată.

După săptămâni de tensiune din cauza acumulării de trupe rusești aproape de granița Ucrainei, ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, a ordonat unităţilor militare să revină la bazele lor.

UE a estimat că peste 100.000 de soldați ruși s-au adunat în apropierea frontierei, precum și în Crimeea, care a fost confiscată și anexată de Rusia în 2014. Tensiunile din estul Ucrainei au generat temeri cu privire la un război în Europa

NATO a reacționat, de asemenea, avertizând Rusia cu privire la mișcările de trupe, iar președintele american, Joe Biden, a asigurat Ucraina că îi sprijină suveranitatea.

Amenințarea Rusiei nu a venit doar prin masarea amplasarea de trupe ci și prin declarațiile extrem de periculoase spunând că „Rusia ar putea să intervină în apărarea separatiștilor din estul țării și că o eventuală astfel de operațiune ar fi începutul sfârșitului pentru Ucraina”.

Rusia surprinde şi anunțat brusc retragerea trupelor, precizând că și-a „îndeplinit obiectivele pe deplin”

Rusia va „răspunde în mod adecvat la toate schimbările din apropierea frontierelor rusești”, a mai spus ministrul rus al Apărării. Serghei Șoigu a anunțat că trupele se vor întoarce la baze până la 1 mai.

Ministrul rus al apărării a ordonat trupelor să revină la bazele lor permanente în urma unor exerciții masive pe fondul tensiunilor cu Ucraina, dar a spus că ar trebui să-și lase armele în vestul Rusiei pentru un alt exercițiu la sfârșitul acestui an.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a salutat retragerea rusă de-a lungul frontierei lor. După ce a urmărit exercițiile, ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, a ordonat armatei să retragă trupele la bazele lor permanente.

„Consider că obiectivele verificării rapide ale disponibilității sunt îndeplinite”, a spus Shoigu. „Trupele și-au arătat capacitatea de a apăra țara și am decis să finalizez exercițiile în districtele militare sudice și occidentale”, relatează apnews.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.