Evenimentul Zilei > International > Rusia, atenţie! Marea Britanie trimite navele de război în Marea Neagră. Foto

Rusia, atenţie! Marea Britanie trimite navele de război în Marea Neagră. Foto

Sursele din Marină ale jurnaliştilor de la The Sunday Times au dezvăluit recent că mai multe nave de război britanice vor ajunge în Marea Neagră în luna mai, în semn de solidaritate cu Ucraina şi aliaţii NATO.

Rusia, atenţie! Marea Britanie trimite navele de război în Marea Neagră. Fotografii spectaculoase cu cele 3 tipuri de nave de război care au misiunea de descuraja intenţiile expansioniste ale Rusiei.

Amintim că tensiunile dintre Moscova şi Kiev au crescut în urma unei consolidări a trupelor ruse de-a lungul graniţei. De asemenea, confruntările din estul Ucrainei dintre armată şi separatiştii pro-ruşi, au atras atenţia NATO. În acest context, preşedinţii SUA şi ai Franţei au anunţat măsuri dure împotriva Rusiei.

Intenţiile britanicilor vin într-o perioadă în care tensiunile au crescut enorm între Ucraina şi Rusia. Conform sursei citate, un distrugător Type 45 înarmat cu sistem antirachetă şi o fregată antisubmarin Type 23 vor părăsi grupul Marinei Regale din Mediterană şi se vor îndrepta prin strâmtoarea Bosfor spre Marea Neagră.

The Sunday Times notează că avioane de luptă şi elicoptere Merlin vor fi pregătite pe portavionul HMS Queen Elizabeth pentru a veni în sprijinul navelor de război din Marea Neagră.

distrugător Type 45

Marea Britanie trimite navele de război în Marea Neagră

Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării s-a mulţumit doar să spună pentru TST că Guvernul Marii Britanii ţine legătura cu omologii din Ucraina. De asemenea, oficialii de la Londra au făcut apel la Rusia să detensioneze situaţia de la frontiera Ucrainei.

„Regatul Unit şi aliaţii noştri internaţionali sunt fermi în sprijinul suveranităţii Ucrainei şi a integrităţii teritoriale”, a spus purtătorul de cuvânt citat de thetimes.co.uk.

La 14 aprilie, Ministerul Apărării din Marea Britanie aunţa că Royal Air Force se pregătea să trimită șase avioane Typhoon spre România în contextul tensiunilor foarte mari între Rusia și Ucraina.

Despre aceste zboruri s-a menţionat că reprezintă o procedură de rutină și fac parte din misiunile de patrulare aeriană a NATO (Operațiunea Biloxi): „Operațiunea Biloxi este o desfășurare planificată de mult timp a taifunilor RAF în România în sprijinul misiunii de poliție aeriană sudică a NATO pentru a monitoriza spațiul aerian al aliatului nostru.”

Arde Europa de Est! Suntem în pericol? Marea Britanie ne trimite avioane de luptă

fregată antisubmarin Type 23