Uniunea Europeană și NATO încearcă să pună presiunea pe Rusia. Blocajul impus în Marea Neagră, un nou motiv de scandal

Uniunea Europeană și NATO încearcă să pună presiunea pe Rusia. Blocajul impus în Marea Neagră, un nou motiv de scandal

Reacții categorice venite de la NATO și Uniunea Europeană, după ce Rusia a anunțat că vrea să blocheze anumite zone din Marea Neagră.

Planurile anunțate de Rusia, care vrea să restricționeze traficul maritim în mai multe părți ale Mării Negre, timp de șase luni, pentru a organizeaza manevre militare, ar fi „nejustificate” și „destabilizante”. Au afirmat oficialii NATO, care au cerut liderilor de la Kremlin să permită Ucrainei libertatea de navigație.

Mesaj pentru Vladimir Putin: să respecte angajamentele internaționale

Blocarea traficului maritim a fost condamnată vehement și de Uniunea Europeană, și de Ucraina. Noi tensiuni, după cele existente deja, apărute după ce rușii au masat efective militare la granița cu țara vecină. „Militarizarea continuă pe care o exercită Rusia asupra Crimeei, Mării Negre și Mării Azov reprezintă amenințări suplimentare pentru independența Ucrainei. în plus, subminează stabilitatea regiunii într-o zonă mai largă”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, prin intermediul purtătorului de cuvânt, conform rferl.org.

„Facem apel către Rusia să înceteze imediat cu astfel de provocări și să respecte angajamentele internaționale pe care le-a semnat”, a mai transmis oficialul NATO. Agenția de știri RIA Novosti, din Rusia, care citează o declarație a Ministerului Apărării, a anunțat că Moscova intenționează să închidă mai multe zone din Marea Neagră, navelor militare străine și navelor comerciale. De la data de 24 aprilie până la 31 octombrie, cu scopul de a efectua exerciții marine.

Ne puteți urmări și pe Google News

NATO este îngrijorată de mișcările făcute de Rusia

Restricțiile se vor aplica vârfului de vest al Peninsulei Crimeea, coastei sale de sud de la Sevastopol până la Hurzuf și unui „dreptunghi” în largul Peninsulei Kerch, lângă Rezervația Naturală Opuksky, mai precizează sursa citată. Aceste restricții ar putea împiedica accesul la porturile ucrainene din Marea Azov, care are legătură cu Marea Neagră prin strâmtoarea Kerch.

„Suntem îngrijorați din cauza rapoartelor care spun că Rusia intenționează să restricționeze accesul la părți din Marea Neagră și strâmtoarea Kerch. Aceasta ar fi o mișcare nejustificată și o parte a unui model mai larg de comportament destabilizator al Rusiei. Facem apel la Rusia să asigure accesul gratuit la porturile ucrainene din Marea Azov și să permită libertatea de navigație”, au mai transmis oficialii NATO.

„Uniunea Europeană se așteaptă ca Rusia să asigure accesul către și de la Marea Azov în conformitate cu dreptul internațional", a declarat purtătorul de cuvânt al lui Josep Borrell, diplomat al UE.