Evenimentul Zilei > International > Ucraina acuză Rusia că a blocat accesul la Marea Neagră și a hărțuit navele
Ucraina acuză Rusia că a blocat accesul la Marea Neagră și a hărțuit navele

Ucraina acuză Rusia că a blocat accesul la Marea Neagră și a hărțuit navele

Rusia a închis accesul la Marea Neagră și hărțuiește navele de război ucrainene pe fondul acumulării militare mai extinse a Moscovei în zonă, a declarat joi Ucraina.

Ministrul de externe al Ucrainei a declarat că Rusia va închide de săptămâna viitoare până în octombrie părți ale Mării Negre spre strâmtoarea strâmtoare Kerch, care leagă sudul Rusiei de Crimeea anexată, pentru exerciții militare.

„Acțiunile Rusiei reprezintă o altă încercare de încălcare a normelor și principiilor dreptului internațional de a uzurpa drepturile suverane ale Ucrainei ca stat de coastă”, a spus acesta.

Moscova nu a comentat încă nici pretențiile de închidere, nici obstacolele.

Rusia este capabilă să controleze accesul între Marea Neagră și Marea Azov cu un pod construit recent, care se află pe strâmtoarea Kerch. Tensiunile au crescut acolo în 2018-19 după ce Rusia a parcat o navă de marfă uriașă sub pod și a capturat trei nave navale ucrainene, rănind mai mulți marinari.

Rusia a încercat să blocheze navele

Tot joi, armata ucraineană a acuzat ambarcațiunile Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia că au încercat să blocheze navele.

„Barcile FSB rusești au încercat din nou să obstrucționeze acțiunile legitime ale grupului de bărci ale marinei ucrainene în serviciul de luptă în această seară”, a spus acesta.

„În ciuda provocărilor rușilor și a acțiunilor vizate, grupul tactic al marinei ucrainene a continuat să își îndeplinească sarcinile”.

Misiunea Statelor Unite la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa a condamnat vineri „cea mai recentă provocare” a Rusiei, cu restricțiile raportate la traficul maritim.

„Ocuparea și militarizarea continuă a Peninsulei Crimeea de către Rusia are implicații mult dincolo de granițele Ucrainei; amenință securitatea transatlantică „, a declarat Chargé d’Affaires Courtney Austrian.

Raspunsul Rusiei pentru NATO

Rusia a declarat că a desfășurat mai multe armate și unități aeriene în apropierea frontierei ucrainene pentru exerciții de pregătire timp de două săptămâni ca răspuns la activitățile amenințătoare ale NATO de la frontiera sa.

Armata rusă, care a transferat săptămâna aceasta 15 nave de război în apele din largul Ucrainei, a anunțat aproximativ 4.000 de exerciții pe tot parcursul lunii aprilie pentru așa-numitele „controale de control al perioadei de iarnă”.

Desfășurările au loc pe fondul unor incidente mortale reînnoite între forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii prorusi din estul Ucrainei.

Închiderile raportate la Strâmtoarea Kerch vin în ziua în care Marina SUA a anulat desfășurarea planificată săptămâna aceasta a distrugătoarelor sale USS Roosevelt și USS Donald Cook în Marea Neagră. Observatorii au legat demersul anulat de Washington de o demonstrație de solidaritate cu Kievul.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.