G7 suflă vânt din pupă Ucrainei. "Lansăm un apel Rusiei să pună capăt provocărilor"
- Andreea Vlad
- 13 aprilie 2021, 08:33
Miniştrii de externe ai G7 şi şeful diplomaţiei europene au îndemnat, luni, foarte ferm Rusia să pună capăt "provocărilor" sale.
Mai mult, demnitarii au cerut Rusiei să se angajeze în "dezescaladare" la frontierele Ucrainei, unde şi-a concentrat trupele, notează AFP, citată de Agerpres. "Lansăm un apel Rusiei să pună capăt provocărilor şi să treacă imediat la o dezescaladare a tensiunilor conform obligaţiile sale internaţionale", au declarat oficialii într-un comunicat comun. Acesta a fost dat publicității în ajunul întrevederilor la sediul NATO de la Bruxelles dedicată acestei teme.
Avertisment pentru Rusia: să își respecte angajamentul față de OSCE
"Aceste mişcări de trupe pe scară largă, care au loc fără o notificare prealabilă, constituie o ameninţare şi un factor de destabilizare", au subliniat ei. Demnitarii au solicitat, de asemenea, Moscovei "transparenţă" în materie de mişcări militare, aşa cum şi-a luat angajamentul pe lângă Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
Ei au reafirmat "sprijinul de neclintit pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele ei recunoscute internaţional" şi au salutat "reţinerea Ucrainei" în noile tensiuni.
Desant masiv al Rusiei pe frontul de est: 80.000 de soldați și mii de tancuri
Ucraina, care se teme că Kremlinul caută un pretext pentru a o ataca, a acuzat Rusia că a masat peste 80.000 de soldaţi și mii de tancuri lângă frontiera sa de est şi în Peninsula Crimeea. Regiunea a fost anexată de Moscova în 2014, după sosirea pro-occidentalilor la putere la Kiev.
Potrivit puterii de la Kiev, separatiştii proruşi au, de asemenea, 28.000 de luptători şi peste 2.000 de consilieri şi instructori militari ruşi pe teritoriul pe care îl controlează din 2014 în estul ţării.
Secretarul de stat american Antony Blinken: "Vor fi consecinţe"
Statele Unite au avertizat duminică Moscova împotriva oricărei agresiuni în Ucraina. "Vor fi consecinţe", a avertizat secretarul de stat american, Antony Blinken, aşteptat marţi la Bruxelles pentru discuţii cu aliaţii din NATO cu privire la mai multe teme fierbinţi, printre care și tensiunile ruso-ucrainene.
Statele Unite au discutat pe această temă cu Franţa şi Germania, a precizat el, subliniind că "există mai multe trupe ruseşti masate la frontieră decât oricând din 2014, în timpul primei invazii".
Antony Blinken a discutat telefonic luni cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în pregătirea vizitei sale. Blinken a insistat asupra "necesităţii ca Rusia să înceteze imediat întărirea militară agresivă de-a lungul frontierelor Ucrainei şi în Crimeea ocupată", a precizat purtătorul său de cuvânt, Ned Price.
Ucraina pledează la NATO pentru accelerarea aderării sale
Pe de altă parte, șeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, va fi primit marţi dimineaţă de secretarul general al NATO şi va participa apoi la o reuniune a comisiei NATO-Ucraina, a informat Alianţa. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel NATO să accelereze aderarea ţării sale pentru a trimite un "semnal real" Rusiei. Totuși NATO dă dovadă de o mare precauţie referitor la această cerere.
La rândul său, Rusia susţine că Kievul pregăteşte o ofensivă împotriva rebelilor, ameninţând că va veni în salvarea populaţiei din zonele separatiste, unde au fost distribuite sute de mii de paşapoarte ruseşti. Doi militari au fost ucişi în ciocnirile cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei, a informat luni Kievul.