Evenimentul Zilei > EVZ Special > Desant la granița cu Ucraina. Putin a trimis mii de tancuri într-o mișcare de forță fără precedent. Video
Desant la granița cu Ucraina. Putin a trimis mii de tancuri într-o mișcare de forță fără precedent. Video

Desant la granița cu Ucraina. Putin a trimis mii de tancuri într-o mișcare de forță fără precedent. Video

Președintele rus vrea să aibă ultimul cuvânt într-un conflict armat cu Ucraina care durează de 7 ani, într-o retorică a forței fără precedent.

Președintele rus a trimis un număr imens de tancuri la granița ucraineană într-o impresionantă desfășurare de forțe militare, relatează presa britanică. Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a confirmat joi că a vorbit cu OSCE, din care face parte Marea Britanie, pentru a avertiza în legătură cu „agravarea sistematică”. a relației cu Rusia. Un material video distribuit pe Twitter de platforma The Intel Crab arată mașini blindate și alte vehicule încărcate într-un tren cu direcția Crimeea, regiunea anexată de Putin de la Ucraina acum 7 ani.

The Intel Crab: Una dintre cele mai mari acțiuni militare din istoria recentă

Platforma de analiză militară a comentat astfel pentru feed-ul @StratSentinel : „Forțele ruse desfășoară un enorm arsenal militar în Crimeea. Una dintre cele mai mari acțiuni militare din istoria recentă”. De asemenea, experții militari au postat și clipuri în care afirmă că sisteme rachetă avansată din Rusia sunt transferate în Ucraina.

Ministrul de Externe ucrainean a declarat pentru OSCE, a doua cea mai mare organizație mondială interguvernamentală de securitate, că este vorba de o ” agravare sistemică” a situației securității cu Rusia la granița dinspre est a Ucrainei.

Kievul și Moscova s-au învinovățit reciproc în ultimele săptămâni pe tema unei escaladări a violenței în regiunea Donbass, unde trupele ucrainene și forțele susținute de Rusia s-au confruntat într-un război care a făcut 14.000 de morți din 2014, potrivit unui raport al Ucrainei.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a confirmat, într-o discuție telefonică de miercuri cu Dmytro Kuleba, sprijinul Casei Albe pentru integritatea teritorială a Ucrainei „în fața agresiunii continue” a Rusiei, potrivit unui comunicat oficial.

Șefii armatelor din Rusia și SUA au avut miercuri convorbiri telefonice

De asemenea, liderii armatelor Rusiei și SUA au avut miercuri convorbiri telefonice. Niciuna dintre părți nu a oferit multe detalii despre convorbirea dintre generalul Mark Milley, președinte al Șefilor de stat major din SUA, respectiv generalul Valery Gerasimov, șeful armatei ruse.

Forțele armate ucrainene au declarat săptămâna trecută că 4 soldați au fost uciși într-un bombardament de către forțele insurgente ruse din Donbass. Este cel mai mare număr de morți într-o singură zi de la semnarea unui acord de încetare a focului semnat în iulie 2020. Comandantul șef al armatei ucrainene, Ruslan Khomchak, a declarat marți că Rusia își consolidează forțele armate lângă granițele Ucrainei din cauza amenințării la adresa securității țării.

Pe de altă parte, Kremlinul și-a declarat miercuri îngrijorarea pentru tensiunile în creștere din estul Ucrainei și teama că forțele guvernamentale de la Kiev ar putea întreprinde ceva pentru a relua conflictul cu separatiștii pro-ruși.

Canada: Faptul că avem trupe dislocate acolo înseamnă că suntem mai mult decât observatori întâmplători

Între timp Canada, care are 200 de soldați staționați în Ucraina, este îngrijorată de acumularea de forțe militare a Rusiei în zona de conflict și urmărește criza cu atenție, a declarat o sursă profesionistă apropiată coflinctului, miercuri. De asemenea, o alătu sursă anonimă a spus despre premierul canadian Justin Trudeau: „Premierul a fost informat în această dimineață referitor la subiect, desantul de forțe rusesc. Considerăm problema ca semnificativă și îngrijorătoare. Faptul că avem trupe dislocate acolo înseamnă că suntem mai mult decât observatori întâmplători”.

Un efectiv de 200 de instructori military canandieni este staționat în vestul Ucrainei din septembrie 2015. Canada, unul dintre cei mai acerbi critici ai Rusiei, a declarat luni că va impune sancțiuni contra a doi ruși și a două entități de business, ca replică pentru „ocuparea ilegală și anexarea Crimeei” de către Moscova în 2014.

Sursa: Daily Express

Sursă video: UKdefencejournal.org.uk/