Ucraina vrea să-și recupereze teritoriile de la Putin cu dronele lui Erdogan

Ucraina vrea să-și recupereze teritoriile de la Putin cu dronele lui Erdogan

În urma succesului recent al forțelor azere împotriva celor armene în Nagorno Karabah, presa din Ucraina speculează că armata ucraineană ar viza recucerirea regiunii Donbas, acum controlată de separatiști ruși, folosind drone turcești Bayraktar.

Aceste drone, numite și TB2, s-au dovedit hotârâtoare pentru soarta războiului din Nagorno Karabah.

Observatorii se întreabă dacă Ucraina poate repeta performanța azeră pentru a recuceri teritoriile pierdute în 2014.

Potrivit unei analize realizate de Al-Monitor, unele relatări au mers până acolo încât să afirme că Ucraina ar putea avea în vedere utilizarea acestor drone pentru a supraveghea Crimeea anexată de Rusia și strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu ocazia recentei sale vizite, pe 2 decembrie, în Turcia, ministrul ucrainean de Externe, Kuleba Dmitro, nu a încercat să ascundă așteptările Kievului de la Ankara.

Momirea Turciei

El a declarat că țara sa dorește ca Turcia să își asume un „rol de lider” în conflictul din Crimeea, subliniind legăturile istorice pe care Turcia le are cu această peninsulă, care a aparținut Imperiului Otoman până în secolul al XVIII-lea.

La rândul său, Turcia încearcă să-și îmbunătățească relațiile cu Ucraina pentru a contracara supremația Rusiei în Marea Neagră, o politică identică celei a NATO, afirmă analiza citată.

Ankara nu a încetat să-și dorească Crimeea înapoi. Or, speranțele recuperării peninsulei de la ruși sunt mai mici decât dacă s-ar afla la ucraineni. De aceea, nu a recunoscut anexarea Crimeii de către Rusia.

Conflictul dintre Rusia și Ucraina a fost un catalizator pentru consolidarea legăturilor dintre Ankara și Kiev.

Cooperare înfloritoare

Bazele unei colaborări militare strânse între Turcia și Ucraina au fost stabilite de o serie de acorduri militare din 2015, sub președinția lui Petro Poroșenko, care era favorabil utilizării forței împotriva separatiștilor sprijiniți de Rusia.

Ucraina a achiziționat șase drone TB2 în 2018, împreună cu trei terminale de date la sol și 600 de rachete de mare precizie, în cadrul unui contract de 69 de milioane de dolari.

Deși succesorul lui Poroșenko, Volodimir Zelenski preconizează mai degrabă identificarea unei soluții politice, Kievul a dus mai departe colaborarea militară cu Ankara, încheind o nouă serie de acorduri semnate între cele două țări în 2019 și 2020.

Cele două țări au semnat un acord de cooperare militară și financiară pe 3 februarie și un acord-cadru militar pe 16 octombrie, cu ocazia vizitei lui Zelenski în Turcia.

În noiembrie 2020, șeful forțelor armate, Ruslan Khomceak, a anunțat că Ucraina dorește achiziționarea altor cinci drone Bayraktar în 2021.

Kievul a livrat și el 12 turbopropulsoare AI-450T pentru dronele turce Akinci în ultimii doi ani.

Armata ucraineană a testat dronele TB2 pentru prima oară la Hmelnițki împotriva separatiștilor pro-ruși, în martie 2019.

La vremea respectivă, grupările pro-ruse afirmau că ucrainenii au renunțat rapid la folosirea acestor drone din cauza unor probleme tehnice. Totuși, după succesele pe care acestea le-au înregistrat în conflictele din Siria, Libia și Karabah, dronele TB2 par să ocupe un loc central în strategia militară ucraineană.

Comandantul turc al armatei aerului a mers la Kiev la începutul lui noiembrie pentru a discuta mijloacele de întărire a cooperării în privința dronelor TB2 și a formării unor operatori de drone cu omologii ucraineni.

Zbor peste Crimeea

Pe 19 noiembrie, Ucraina a trimis drone TB2 la baza aeriană Kramatorsk pentru teste suplimentare.

Pe 27 noiembrie, armata ucraineană a efectuat un exercițiu militar în apropierea Mării Azov pentru a testa capacitățile de recunoaștere și de țintire a dronelor.

Unele relatări au afirmat că drone au fost trimise și în misiuni de recunoaștere în apropiere de Crimeea, pe 23 noiembrie.

Cooperarea înfloritoare dintre Ankara și Kiev, precum și speculațiile despre viitoarea utilizare a dronelor în Donbas, au făcut obiectul unei examinări atente din partea presei ruse.

RIA Novosti a relatat că războiul dintre Armenia și Azerbaidjan în Nagorno Karabah a fost un exemplu pentru generalii ucraineni, care au supravegheat atent tacticile azere în regiune.

Separatiștii ruși se tem că lecțiile din Karabah ar putea inspira armata ucraieană să lanseze o nouă operațiune militară în Donbas.

Zăngănit de arme

Recenta desfășurare de către Ucraina a unor tancuri, blindate, sisteme antiaeriene și grenade propulsate de rachete în apropierea Donbas a alimentat și mai mult aceste temeri, deoarece dronele turce TB2 decolând de la baza aeriană Kramatorsk, la circa 80 de kilometri de Donbas, pot lovi cu ușurință pozițiile pro-ruse.

Mai mult, Ucraina a anunțat pe 2 decembrie că dronele de luptă americane MQ-9 Reaper își vor face apariția pe cerul ucrainean cu ocazia unui exercițiu militar.

Potrivit analizei din Al-Monitor, sunt destui observatori care consideră că Ucraina poate redobândi controlul în Donbas, deoarece separatiștii nu dispun de un sistem antiaerian eficient.

Însă un asemenea argument face abstracție total de factorul rus. Moscova numește cele două „republici”, Luhansk și Donețk, „noua Rusie”.

Spre deosebire de Armenia, regiunea Donbas are o fronieră directă cu Rusia, frontieră întărită puternic de Moscova.

În plus, Rusia a acordat cetățenie la aproape un milion de oameni din regiune, o mișcare care face parte din manualul său de război.