În timp ce forțele aerospațiale rusești se pregătesc să primească de la Moș Crăciun primele avioane Su-57 „Felon” de generația a 5-a, grupul tehnologic Rostec lucrează în prezent la un avion de luptă ușor, „invizibil”, care poate fi pilotat de la distanță. Anunțul a fost făcut săptămâna aceasta de către Serghei Șemezov, CEO-ul Rostec, pentru agenția TASS.

„Se lucrează pentru dezvoltarea unui sistem de aviație de luptă a viitorului, ușor și mediu. În funcție de design, ar putea fi o platformă cu și fără pilot. Compania lucrează la concept și la cerințele operaționale ”, a declarat Șemezov, scrie Opex 360.

Dezvoltat cu fonduri proprii, pentru moment, acest avion ușor de generația a cincea ar putea face obiectul „cooperării specialiștilor din Rusia cu parteneri străini”, a explicat Serghei Șemezov. „Ar fi interesant din punct de vedere al exporturilor”, a adăugat el, fără a exclude totuși că un astfel de aparat ar putea fi în cele din urmă de interes pentru forțele aerospațiale rusești.

„Desigur, dacă se ia o astfel de decizie, aeronava va trebui să fie actualizată la nivelul cerut de Ministerul Apărării”, a spus el.

Rămâne de văzut cu ce partener străin s-ar putea alia Rostec pentru un astfel de proiect. Și cea mai serioasă cale ar fi probabil cea a Orientului Mijlociu. De precizat că, în februarie 2017, grupul rus a dat asigurări că a semnat un memorandum de înțelegere cu Emiratele Arabe Unite pentru „dezvoltarea comună a unei aeronave de luptă de generația a 5-a”, care s-ar fi bazat pe MiG-29 „Fulcrum”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE