Evenimentul Zilei > International > OSCE: Combaterea pandemiei ar putea spori corupția în Europa
OSCE: Combaterea pandemiei ar putea spori corupția în Europa

OSCE: Combaterea pandemiei ar putea spori corupția în Europa

ORNAL ECONÓMICO (Portugalia). Cu milioane și milioane de euro care circulă în toate direcțiile în cele 27 de țări europene sub formă de fonduri anti-COVID-19, corupția va fi cu siguranță o problemă sporită. Organizația amintește că lupta împotriva corupției începe înainte ca aceasta să se producă.

Necesitatea folosirii de noi tehnologii pentru prevenirea și combaterea corupției și a spălării banilor este un imperativ pentru societățile europene – iar „combaterea corupției va fi un element critic în capacitatea multor țări de a renaşte cu succes din criza COVID-19”.

Aceasta este una dintre concluziile principale ale celei de-a doua reuniuni virtuale de două zile a Forumului Economic și de Mediu al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care s-a încheiat ieri.

Condusă de reprezentantul permanent al Albaniei la OSCE, ambasadorul Igli Hasani, întâlnirea a abordat beneficiile digitalizării în îmbunătățirea climatului investițional, în promovarea participării economice și în creșterea transparenței. S-a discutat despre importanța unirii eforturilor în combaterea corupției, în vederea promovării stabilității și creșterii economice.

„Guvernul albanez a făcut din lupta împotriva corupției o prioritate. Ne-am intensificat eforturile anticorupție, adoptând strategii inter-sectoriale și transversale”, a declarat Hasani. „Lupta împotriva corupției este extrem de importantă pentru bunăstarea și securitatea persoanelor din regiunea OSCE. Este o problemă pe care nu trebuie și pe care nu o vom ignora”.

Hasani a declarat că Albania doreşte să extindă dezbaterea OSCE legată de digitalizare pentru a analiza beneficiile sale în lupta împotriva corupției. „Suntem convinși că adoptarea beneficiilor schimbării tehnologice ca instrument de promovare a societăților lipsite de corupție, transparente și responsabile va spori securitatea și stabilitatea în regiunea OSCE și dincolo de ea”.

Secretarul general al OSCE, Thomas Greminger, a evidenţiat faptul că pandemia repoziţionează noi nevoi legate de eforturile anticorupție. „Corupția a afectat deja răspunsul guvernelor la adresa crizei pentru a proteja sănătatea publică și bunăstarea economică”, a afirmat acesta. „În ultimele săptămâni, a existat un avertisment serios referitor la posibilul efect coroziv al corupției asupra recuperării post-COVID-19”.

Greminger a indicat că, pe măsură ce sume fără precedent din fondurile publice sunt injectate în economie, provocarea corupției probabil va creşte. „Acesta este momentul pentru a folosi tehnologia și platformele de date deschise, care sunt instrumente critice pentru îmbunătățirea perspectivelor economice și pentru asigurarea unei recuperări sustenabile. Este posibil să nu fi înţeles pe deplin efectul COVID-19 asupra vieții noastre personale, dar impactul său asupra securității cuprinzătoare poate fi sever dacă nu reacționăm din timp și dacă nu folosim pe deplin instrumentele de care dispunem”.

Paola Severino, reprezentanta specială a OSCE pentru Combaterea Corupției, a afirmat, la rândul ei, că „menţinerea sustenabilităţii structurilor noastre de guvernare se remarcă drept cea mai urgentă sarcină pentru toate țările.

Participanții au discutat despre cele mai bune practici și au împărtășit experiențe cu privire la felul în care noile tehnologii și soluții inovatoare pot consolida eforturile de prevenire a corupției în sfera economică. Reuniunea finală a celui de-al 28-lea Forum Economic și de Mediu al OSCE este programată în perioada 10-11 septembrie la Praga. (Rador)