Evenimentul Zilei > International > NATO este preocupată de manevrele maritime ale Rusiei. Securitatea zonei este deosebit de incertă
NATO este preocupată de manevrele maritime ale Rusiei. Securitatea zonei este deosebit de incertă

NATO este preocupată de manevrele maritime ale Rusiei. Securitatea zonei este deosebit de incertă

NATO este deosebit de preocupată de manevrele militare ale Rusiei din Marea Neagră și Marea Azov. Alianța Nord-Atlantică a cerut ca Moscova să garanteze ”liberul acces” la porturile ucrainene la Marea Azov.

NATO şi-a exprimat vineri ”îngrijorarea” faţă de manevrele maritime din jurul peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi a cerut ca Moscova să garanteze ”liberul acces” la porturile ucrainene la Marea Azov, relatează Agerpres, citând presa internațională.

Rusiei i se solicită să garanteze liberul acces și libertatea de navigație

”Îi cerem Rusiei să garanteze liberul acces la porturile ucrainene la Marea Azov şi să permită libertatea de navigaţie”, se arată într-un comunicat al NATO.

Restrângerea accesului în anumite zone din Marea Neagră şi în strâmtoarea Kerci (care leagă Marea Neagră cu Marea Azov) ar constitui ”o acţiune nejustificată” ţinând de ”un comportament destabilizator din partea Rusiei”, se mai adaugă în comunicat.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Alianţei, NATO face apel, de asemenea, la o ”dezescaladare imediată” din partea Moscovei în această zonă marcată de puternice tensiuni, mai precizează sursa citată.

Vineri, Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că Rusia va limita până în octombrie navigaţia navelor militare şi oficiale străine în trei zone din Crimeea. Între acestea una este situată în largul peninsulei Kerci.

Zona este cea mai controversată pentru că strâmtoarea Kerci, care leagă cele două mări, este de importanţă crucială pentru exporturile de cereale şi de oţel ale Ucrainei.

Tensiunile ruso-ucrainene cresc în intensitate

În trecut aici au avut loc ciocniri, cum s-a întâmplat în 2018 când Rusia a sechestrat trei nave militare ucrainene.

În urma anexării peninsulei Crimeea, Moscova revendică şi controlul asupra strâmtorii Kerci.

Tensiunile ruso-ucrainene cresc în intensitate de mai multe săptămâni. Conform poziției Ucrainei, Moscova caută să provoace un casus belli pentru a încerca să justifice o invazie, în timp ce Rusia acuză Kievul că pregăteşte o ofensivă împotriva separatiştilor pro-ruşi în estul Ucrainei.

Din punctul de vedere al NATO, manevrele maritime ale Moscovei şi prezenţa militară rusă consolidată în Crimeea ”constituie noi ameninţări pentru independenţa Ucrainei şi compromit stabilitatea regiunii în ansamblul său”.