New York s-a mutat la graniţa cu Rusia. Uimitoarea poveste a unui mic oraş din estul Ucrainei
- Andreea Vlad
- 9 aprilie 2021, 15:18
Un mic oraş din estul Ucrainei, din regiunea Donețk, masiv afectată de conflictul dintre armata ucraineană şi separatiştii pro-ruşi, vrea să învie din propria cenuşă. Primul pas este schimbarea numelui în New York.
Care este povestea fabuloasă a localităţii înfiinţate de coloniştii germani? Orăşelul din estul Ucrainei, devastat de război, a început deja demersurile pentru schimbarea în mod oficial a numelui.
Ar însemna, de fapt, o revenire la numele original al localităţii. Novhorodske, o localitate din regiunea Donețk ce are acum circa 10.000 de locuitori, a fost fondată de către coloniştii germani. O hartă din 1846 confirmă că mica aşezare se numea atunci New York, relatează Euronews. Coloniştii germani, foarte religioşi, au evitat contactul cu alte comunităţi. Ei şi-au construit propriile şcoli şi au strâns apoi o mică avere producând alimente şi maşini agricole.
După căderea Uniunii Sovietice, Novhorodske a devenit o epavă
După Revoluţia Rusă din 1917, germanii au început să părăsească teritoriul actual al Ucrainei, fiind alungaţi de sovietici în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Ulterior, oraşul fondat de coloniştii germani şi-a pierdut numele New York și a devenit Novhorodske. Localitatea a continuat să se dezvolte, devenind un oraş industrial prosper, însă doar până la prăbuşirea Uniunii Sovietice de la începutul anilor ’90.
30 de ani mai târziu, Novhorodske este o epavă. Industria s-a prăbuşit, doar o singură fabrică mai funcţionează acolo, iar oraşul este în prima linie a conflictului ce mocneşte în estul Ucrainei, care a făcut, până acum, circa 13.000 de victime.
„Am avut vremuri mult mai bune aici (…) Mulți au plecat odată cu începerea războiului și mai avem o singură fabrică, dar sperăm că putem schimba această realitate odată cu numele orașului. Aveam aici multe fabrici și chiar produceam câteva mașini, gresie și hârtie. Dar s-au schimbat multe”, explică Nadiya Gordiuk, o profesoară din Novhorodske.
„Istoria noastră nu este istoria Rusiei, este o istorie europeană”
Acum, locuitorii din acest oraş încearcă să scape de influenţa rusă, prin schimbarea numelui localităţii în New York, mişcare ce va atrage mulţi turişti, speră ei. „Este important să scăpăm de influența rusă! (…) Dacă schimbăm numele, putem arăta lumii întregi că orașul nostru nu are nicio legătură cu Rusia. Istoria noastră nu este istoria Rusiei, este o istorie europeană”, spune Kristina Șevcenko, lidera unui grup de tineri din oraș, cea care a pledat pentru schimbarea numelui oraşului în Parlamentul de la Kiev.
Strada principală din Novhorodske se numea Gartenstraße (Strada Grădinii) pe vremea coloniştilor germani. Se mai păstrează în continuare câteva case vechi din cărămidă, o veche fabrică de hârtie afectată de război, câteva clădiri administrative vechi și școli din timpul coloniștilor. Toate acestea ar putea reprezenta o atracţie pentru turiştii ce vor vizita New York-ul din Ucraina. În plus, în zonă ar urma să fie construit şi un nou centru cultural care va funcționa ca un muzeu. Aici urmează să fie expuse fotografii ale coloniștilor germani și hărți vechi, ilustrând modul în care orașul s-a născut și a crescut.
Sursa. Capital