Evenimentul Zilei > International > Putin a ordonat manevre militare în Marea Neagră. Se încing spiritele la granițele României
Putin a ordonat manevre militare în Marea Neagră. Se încing spiritele la granițele României

Putin a ordonat manevre militare în Marea Neagră. Se încing spiritele la granițele României

Mai multe sectoare maritime din Crimeea au fost închise ca urmare a unui anunț făcut de Ministerul Apărării de la Moscova.

Decizia vine ca urmare a unor exerciții militare de amploare derulate de marina militară rusă, ca urmare a unui ordin venit direct de la președintele Vladimir Putin.

În zona Mării Negre au intrat dinspre peninsula Crimeea, prin strâmtoarea Kerci, 15 nave de luptă, cu paviolion rus, care au ca misiune derularea unor exerciții militare în zonă.

Decizia lui Putin vine la scurt timp după ce Turcia a anunțat că două nave militare americane urmau să treacă prin strâmtoarea Dardanele, și au notificat acest fapt cu câteva zile înainte. Cele două nave americane urmau să ajungă în Marea Neagră, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat după ce Pentagonul a anulat misiunea.

Surse militare americane au anunțat că decizia de a nu mai trimite cele două nave în Marea Neagră a fost luată după ce Rusia a adresat pe cale diplomatică mai multe notificări în acest sens.

Erdogan joacă de partea Ucrainei

Președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, a mers la Ankara unde a purtat discuții cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

Într-o conferinţă de presă comună, președintele turc şi-a exprimat speranţa ca acest conflict să fie soluţionat pe cale paşnică, prin dialog pe baza tradiţiei diplomatice, în conformitate cu dreptul internaţional şi cu integritatea teritorială a Ucrainei.

La rândul său, Zelenski a apreciat că poziţiile diplomatice ale Kievului şi Ankarei coincid în privinţa ameninţărilor din regiunea Mării Negre şi a răspunsului la aceste ameninţări. Zelenski a adăugat că l-a informat pe Erdogan în detaliu pe tema situaţiei din regiunea Donbas.

Erdogan a subliniat că cooperarea Turciei cu Ucraina în industria de apărare, care era principalul punct de pe ordinea de zi a reuniunii, nu a fost o mișcare împotriva niciunei țări terțe.

Ucraina nu crede în jocul Rusiei

Un înalt oficial militar ucrainean a declarat la postul național de televiziune, faptul că armata națională urmărește mișcările de trupe de la granița cu Rusia.

„Nu vedem nicio pregătire de atac acolo. De fapt, au fost înfiinţate spitale de campanie. Toate unităţile sunt în tabere, în zone de tragere. În limbaj militar, vorbim despre o demonstraţie de forţă”, a adăugat şeful operaţiunilor militare ale Ucrainei, Serghei Naiev.

Până în prezent, Rusia a masat la granița cu Ucraina peste 80.000 de soldați. La începutul lui aprilie 2021, peste 30 de grupuri de luptă ale armatei ruse au ajuns în apropierea granițelor de sud și de est ale Ucrainei, fără un avertisment prealabil.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.