Evenimentul Zilei > EVZ Special > Erdogan intervine în conflictul din estul Ucrainei. Ordin către Kiev și Moscova
Erdogan intervine în conflictul din estul Ucrainei. Ordin către  Kiev și Moscova

Erdogan intervine în conflictul din estul Ucrainei. Ordin către Kiev și Moscova

Președintele Erdogan spune că tensiunile dintre Kiev și Moscova, cauzate de conflictul de la Donbass, trebuie să înceteze. Mai mult, preşedintele turc se oferă să ajute.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut sâmbătă să se pună capăt evenimentelor îngrijorătoare din regiunea Donbas, din estul Ucrainei, după o întâlnirea la Istanbul cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, adăugând că Turcia este gata să ofere ajutorul necesar.

Erdogan şi Zelenski au avut convorbiri sâmbătă la Istanbul, pe fondul tensiunilor dintre Kiev şi Moscova pe tema conflictului din Donbas

„Scopul nostru principal este ca în regiunea Marea Neagră să fie în continuare pace, liniște și cooperare”

Într-o conferinţă de presă comună cu omologul său ucrainean, Erdogan şi-a exprimat speranţa ca acest conflict să fie soluţionat pe cale paşnică, prin dialog pe baza tradiţiei diplomatice, în conformitate cu dreptul internaţional şi cu integritatea teritorială a Ucrainei.

La rândul său, Zelenski a apreciat că poziţiile diplomatice ale Kievului şi Ankarei coincid în privinţa ameninţărilor din regiunea Mării Negre şi a răspunsului la aceste ameninţări. Zelenski a adăugat că l-a informat pe Erdogan în detaliu pe tema situaţiei din regiunea Donbas.

Erdogan a subliniat că cooperarea Turciei cu Ucraina în industria de apărare, care era principalul punct de pe ordinea de zi a reuniunii, nu a fost o mișcare împotriva niciunei țări terțe.

Tensiunile regionale

Vizita lui Zelenskyy în Turcia vine pe fondul tensiunilor reînnoite în estul Ucrainei, unde forțele ucrainene și separatiștii susținuți de Rusia se luptă din 2014. Într-o vizită la trupe acolo săptămâna aceasta, Zelenskyy a spus că încălcările unui armistițiu din iulie au crescut.

Autoritățile separatiste au acuzat, de asemenea, forțele ucrainene de încălcarea încetării focului.

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat vineri Kievul de acţiuni provocatoare periculoase în regiunea Donbas, din estul Ucrainei, într-o convorbire telefonică avută cu omologul său turc. Violenţele s-au intensificat între trupele ucrainene şi separatiştii pro-ruşi din regiunea Donbas.

Turcia este membră NATO. Dar Erdogan și Putin au legat o relație personală strânsă, încheind acorduri de energie și comerciale. De asemenea, au negociat pentru părțile opuse conflictelor, inclusiv Siria, Libia și Nagorno-Karabakh. Biroul lui Erdogan a mai spus că va discuta cu Zelenskyy condițiile de viață ale tătarilor din Crimeea, care au legături etnice cu turcii. Moscova a anexat Peninsula Crimeea în 2014, scrie aljazeera.