Evenimentul ZileiInternationalIncident diplomatic de toată jena. Ursula Von der Leyen, pusă într-o situaţie penibilă la întâlnirea cu Erdogan. VIDEO

Incident diplomatic de toată jena. Ursula Von der Leyen, pusă într-o situaţie penibilă la întâlnirea cu Erdogan. VIDEO

Incident diplomatic de toată jena. Ursula Von der Leyen, pusă într-o situaţie penibilă la întâlnirea cu Erdogan. VIDEO
Ursula Von der Leyen a fost lăsată fără scaun la întâlnirea de la Ankara cu Erdogan şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.
Preşedinţii Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi Consiliului European Charles Michel s-au întâlnit marţi, la Ankara, cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan.  Numai că, din păcate a avut loc un moment extrem de jenant pentru preşedinta Comisiei Europene.
După ce au pozat în faţa presei, Charles Michel şi Recep Tayyip Erdogan s-au aşezat pe cele două fotolii (foto) gest care a lăsa-o perplexă pe Ursula von der Leyen.

Incident diplomatic de toată jena. Ursula Von der Leyen, pusă într-o situaţie penibilă la întâlnirea cu Erdogan. VIDEO

Pe filmare se vede cum Michel şi Erdogan se aşază pe cele două scaune alocate, în timp ce Von der Leyen pare nesigură în legătură cu locul unde ar trebuie să se aşeze. În cele din urmă i s-a oferit un loc pe o canapea aflată la câţiva metri distanţă, vizavi de ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, care ocupă un rang inferior în protocolul diplomatic obişnuit.

„‘Eh’ este noul termen despre cum nu ar trebui să fie relaţia UE-Turcia”, a scris pe Twitter eurodeputatul german Sergey Lagodinsky, preşedintele delegaţiei PE în Comisia parlamentară comună UE-Turcia. El şi-a însoţit postarea cu hashtag-uri precum ‘daţi-i şi ei un loc’ sau ‘drepturile femeilor’.

Recep Tayyip Erdogan nu a comentat acest incident

Un purtător de cuvânt al CE, Eric Mamer a evocat, în schimb, acest incident diplomatic miercuri, într-o conferinţă de presă.

”Preşedinta a fost în mod clar surprinsă, aşa cum vedeţi în înregistrarea video, însă a ales să acorde prioritate substanţei problemelor şi nu chestiunilor de protocol şi, cu siguranţă, acesta este lucrul pe care l-ar fi aşteptat cetăţăenii UE de la ea”, a comentat el.

Întrevederea oficialilor UE la Ankara fusese deja criticată în sine, pentru că a venit la două săptămâni după ce Erdogan a retras Turcia din tratatul internaţional pentru prevenirea violenţei împotriva femeilor, cunoscut şi drept Convenţia de la Istanbul. Aliaţii lui Erdogan au spus că decizia nu înseamnă un regres în privinţa drepturilor femeilor.

Cei trei lideri au stat de altfel împreună la fotografii, Von der Leyen în stânga lui Erdogan, iar Michel în dreapta, aceasta fiind reprezentarea standard a statutului lor. Numai apoi Von der Leyen s-a văzut lăsată la o parte, comentează Washington Post.

După întâlnire, Von der Leyen nu a făcut nicio referire directă la incident, dar şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situaţia drepturilor femeilor în Turcia şi spune: „Sunt profund îngrijorată de faptul că Turcia s-a retras din Convenţia de la Istanbul”, le-a spus ea jurnaliştilor.


Accesează: