Evenimentul Zilei > International > Liderii Uniunii Europene vizitează Ankara pentru a restabili relațiile cu Erdogan
Liderii Uniunii Europene vizitează Ankara pentru a restabili relațiile cu Erdogan

Liderii Uniunii Europene vizitează Ankara pentru a restabili relațiile cu Erdogan

Președintele Consiliului, Charles Michel, și președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, se vor întâlni cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Vizită în Turcia, marți, pentru președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European Charles Michel. Obiectivul: restabilirea relațiilor cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan.

După luni de tensiuni, relațiile dintre Ankara și Bruxelles se vor putea relua sub auspicii mai favorabile? Cel puțin, acesta este obiectivul stabilit de liderii Uniunii Europene care erau așteptați marți în Turcia. Astfel ei vor putea verifica veridicitatea recentei promisiuni turcești de a promova o „agendă pozitivă”.

În timpul acestei vizite, președintele Consiliului, Charles Michel, și președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, urmează să îi prezinte președintelui turc Recep Tayyip Erdogan modalitățile pentru reluarea treptată a relațiilor economice și să discute sprijinul pentru refugiații stabiliți în țara lui.

În prezent, oficialii turci îşi înmulţesc apelurile la dialog cu europenii pentru soluționarea problemelor sensibile, care, pe lângă disputa maritimă greco-turcă din estul Mediteranei, se referă în special la rolul Turciei în conflictele din Siria, Libia și, mai recent, în Nagorno-Karabah. Dar liderii europeni au cerut Ankarei „gesturi credibile” și „eforturi durabile” și au pus-o sub supraveghere până în iunie, în timp ce agită amenințarea cu sancțiunile. În special, au cerut președintelui turc acte pentru a demonstra dorința sa de calmare, în special în legătură cu disputa sa cu Grecia și Cipru, retragerea trupelor sale din Libia și respectarea drepturilor fundamentale în țara sa.

Politica de relaxare dusă recent de Turcia vine pe măsură ce Ankara își face griji cu privire la o posibilă întărire americană față de Turcia, odată cu noua administrație democratică de la Washington. Pentru a încuraja Turcia, UE a declarat că este gata să inițieze modernizarea Uniunii vamale, să reia dialogul la nivel înalt suspendat în 2019 pe anumite subiecte precum securitatea, mediul sau sănătatea și să acorde anumite facilități de viză pentru cetăţenii turci.

Iar vizita de marți vine la scurt timp după retragerea controversată a Turciei dintr-un tratat de combatere a violenței împotriva femeilor și lansarea procedurilor legale pentru interzicerea partidului pro-kurd HDP, al treilea cel mai mare partid politic al țării.

Traducere: Rador