Evenimentul Zilei > International > Ursula von der Leyen este optimistă: „70% dintre europeni vor fi imunizați până la vară”
Ursula von der Leyen este optimistă: „70% dintre europeni vor fi imunizați până la vară”

Ursula von der Leyen este optimistă: „70% dintre europeni vor fi imunizați până la vară”

Situația actuală este dificilă, dar în opinia președintelui comisiei UE, Ursula von der Leyen, obiectivul imunizării a 70% din populația europeană până la vară este posibil și realizabil.

Situația actuală este dificilă, dar în opinia președintelui comisiei UE, Ursula von der Leyen, obiectivul imunizării a 70% din populația europeană până la vară este posibil și realizabil.

„Suntem încă într-o situație foarte îngrijorătoare între variante și al treilea val. Pot să înțeleg cât de dificilă și frustrantă este situația, cât de mult suferă cetățenii noștri, dar spun că vom judeca criza atunci când o vom depăși. Sunt profund convinsă că vom înțelege cu toții că abordarea corectă era să fim împreună ca Uniune Europeană”, a spus președintele într-un interviu acordat cotidianului „La Repubblica”.

„Când am negociat contractele cu companii care aveau cereri din întreaga lume, am fost 450 de milioane de europeni. Nicio țară nu ar fi obținut singură un portofoliu atât de vast de vaccinuri și astăzi vedem cât de important să dispunem de o gamă largă, deoarece poți avea întotdeauna probleme cu un producător. Nici nu-mi pot imagina ce s-ar fi întâmplat dacă patru sau cinci state membre ar fi avut vaccinurile și celelalte nu: ar fi fost devastator pentru unitatea europeană și ar fi distrus piața unică. Este adevărat că traversăm situații foarte critice, dar realizăm cu toții că cea mai bună abordare pentru a scăpa este să lucrăm uniți la nivel european”.

Se vede efectul vaccinului

„În Europa am imunizat 7 milioane de persoane cu AstraZeneca cu rezultate foarte bune și începem să observăm că rata mortalității vârstnicilor de peste 80 de ani scade, în ciuda creșterii numărului infecțiilor. Începem să vedem efectul vaccinului și a fost foarte important ca Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și-a luat timpul necesar pentru a analiza în profunzime toate datele pentru a ajunge la concluzia că este sigur și eficient.

Iar, cu privire la exportul dozelor în Marea Britanie, Ursula von der Leyen subliniază: „În contractul cu AstraZeneca este prevăzut ca compania să livreze către Uniune atât din fabricile europene, cât și din cele britanice, dar până acum nu am primit nicio livrare din partea lor, în timp ce producția europeană AstraZeneca a părăsit UE în favoarea Marii Britanii”.

„Am trimis joi o scrisoare de notificare formală către AstraZeneca, deoarece dorim să activăm un proces structurat de soluționare a litigiilor. Există mai multe puncte deschise cu privire la contracte și cel mai bun mod de a le clarifica este acesta.

Va semna Europa un contract comun cu Sputnik? „Un vaccin bun nu are naționalitate, dar trebuie să se dovedească eficient și sigur pentru a trece examenul EMA. Amintesc că Sputnik este acum în rolling review, dar nu a solicitat încă autorizație formală. Al doilea punct fundamental – și o vedem cu AstraZeneca – este că o companie trebuie să poată respecta livrările și, în acest moment, nu am văzut nicio dovadă a capacității de producție a Sputnik-V. Înainte de autorizare, EMA trebuie să certifice și fabricile de producție și calitatea acestora”.

Traducere: Rador