Evenimentul Zilei > International > Răsturnare de situație în cazul avionului ucrainean! Detalii explozive, dezvăluite de Volodimir Zelenski
Răsturnare de situație în cazul avionului ucrainean! Detalii explozive, dezvăluite de Volodimir Zelenski

Răsturnare de situație în cazul avionului ucrainean! Detalii explozive, dezvăluite de Volodimir Zelenski

Tensiuni între Iran și țările îndoliate în urma tragediei avionului ucrainean.

Ancheta privind doborârea avionului de linie ucrainean aprinde spiritele între diplomați, mai ales că regimul de la Teheran este bănuit că ascunde adevărul.

Luni, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina se află în posesia unei înregistrări audio a controlorilor de trafic aerieni. Aceasta ar dovedi că Teheranul a „ştiut de la bun început că avionul a fost doborât”.

Este vorba de o înregistrare în care se aude conversaţia dintre un pilot care se apropia de Teheran şi turnul de control. În timpul conversației, pilotul iranian pomenește de „o lumină, ca o rachetă pe traseul său şi despre o explozie”, cerând explicaţii controlorilor de trafic aerian.

Președintele Ucrainei a vorbit, zilele trecute, despre prețul oferit de Iran pentru familiile celor uciși în accidentul aviatic de la începutul lunii ianuarie.

Autorităţile de la Kiev nu sunt mulţumite cu valoarea compensaţiilor pe care le-a oferit Iranul, în urma doborârii avionului de către armata Gardienii Revoluției. Ucraina va căuta să obţină creşterea sumelor, a declarat duminică seară preşedintele Volodimir Zelenski.

„În ceea ce priveşte partea iraniană, ei ne-au oferit imediat 80.000 de dolari pentru fiecare familie. Este prea puţin. Vom insista pentru o sumă mai mare”, a declarat Zelenski la postul 1+1 Tv.

Avionul a fost lovit de o rachetă la 8 ianuarie, la scurt timp după ce decolase de pe aeroportul din Teheran cu destinaţia Kiev. Iranul a recunoscut că forţele sale au doborât din greşeală avionul aparţinând companiei Ukraine International Airlines, după ce iniţial a negat că ar fi avut vreun rol în prăbuşire. Toţi cei 176 de oameni aflaţi la bord, printre care 11 ucraineni, au fost ucişi.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.