Turcia: 32 de foști militari, închiși pe viață după lovitura de stat eșuată
- Cristi Dorombach
- 9 aprilie 2021, 07:21
Condamnații se numără printre cei 497 de suspecți judecați pentru participarea lor la lovitura de stat ratată din 2016 împotriva președintelui Erdogan.
Miercuri, 7 aprilie, un tribunal din Ankara a condamnat la închisoare pe viață 32 de foști militari pentru rolul lor în lovitura de stat eșuată din 2016 împotriva președintelui Recep Tayyip Erdogan, a declarat un avocat al preşedinţiei turce pentru AFP. Foștii militari condamnați se numără printre 497 de suspecți judecați în legătură cu lovitura de stat eșuată și dintre care majoritatea au slujit în timpul carierei lor în garda prezidențială. Agenția de stat Anadolu a raportat inițial doar patru condamnări pe viață. Apoi, un avocat al președinției turce a declarat pentru AFP că 22 de foști militari au fost condamnați la închisoare pe viață. Anadolu a anunțat atunci 32 de condamnări pe viață, în total.
Suspecții au fost găsiți vinovați pentru mai multe capete de acuzare, în special de încercarea de a răsturna ordinea constituțională. Procuratura i-a acuzat, de asemenea, că au condus un raid împotriva canalului public TRT și că au forțat jurnaliștii de acolo să difuzeze comunicatul de presă al puciştilor, precum și că au atacat sediul Statului Major. În plus, alți 106 inculpați au fost condamnați la pedepse cuprinse între 6 și 18 ani de închisoare.
În noiembrie 2020, 337 de persoane, inclusiv ofițeri și piloți, au fost condamnați la închisoare pe viață la finalul procesului principal în legătură cu această tentativă de lovitură de stat, desfășurată pe 15 iulie 2016. Printre cei condamnați s-au numărat în special piloți care au bombardat mai multe locuri emblematice ale capitalei Ankara, precum Parlamentul, și ofițeri și civili care au condus lovitura de stat de la baza militară Akinci. În plus, 60 de persoane au fost condamnate la diferite pedepse cu închisoarea și 75 au fost achitate după un proces în care au apărut aproape 500 de inculpați.
Încercarea de lovitură de stat a făcut oficial 251 de morți, cu excepția puciştilor, și peste 2.000 de răniți. Acest eveniment, care a traumatizat Turcia, a dat naștere unor epurări la scară largă și l-a determinat pe președintele Erdogan să-și extindă puterile. Ankara îl acuză pe predicatorul Fethullah Gülen că a urzit încercarea de lovitură de stat. Fethullah Gülen, fost aliat al președintelui turc care locuiește în Statele Unite, neagă orice implicare.
În noaptea de 15 spre 16 iulie 2016, Ankara a fost scena unor acțiuni deosebit de violente din partea puciștilor. Bombele aruncate de avioane F16 au vizat Adunarea Națională de trei ori, precum și drumurile din jurul palatului prezidențial și sediile forțelor speciale și al poliției. Bombardamentele au făcut 68 de morți și peste 200 de răniți în capitală. Nouă civili au fost uciși în timpul unei încercări de a rezista puciștilor la intrarea în baza Akinci.
După la lovitura de stat eșuată, autoritățile i-au urmărit fără încetare pe susținătorii lui Fethullah Gülen și au declanșat epurări la o scară fără precedent în istoria modernă a Turciei. Câteva zeci de mii de oameni au fost arestați și peste 140.000 au fost concediați sau suspendați din funcţii. Valurile de arestări continuă şi acum, deși ritmul lor a devenit mai puțin intens la cinci ani după tentativa de lovitură de stat. Nu mai puțin de 290 de procese legate de încercarea de lovitură de stat au fost deja finalizate, în timp ce cel puțin alte 8 continuă. Până în prezent, instanțele au condamnat aproape 4.500 de persoane, impunând condamnări pe viață la aproape 3.000 dintre ele, potrivit cifrelor oficiale.
Traducere: rador