Evenimentul Zilei > EVZ Special > Emmanuel Macron are un mesaj dur pentru Vladimir Putin: sancţiuni pentru Rusia
Emmanuel Macron are un mesaj dur pentru Vladimir Putin: sancţiuni pentru Rusia

Emmanuel Macron are un mesaj dur pentru Vladimir Putin: sancţiuni pentru Rusia

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat recent, în cadrul unui interviu acordat jurnaliştilor americani, că Rusia trebuie să înţeleagă că există nişte limite peste care Franţa, alături de SUA şi aliaţii lor, nu sunt dispuse să treacă.

Emmanuel Macron are un mesaj dur pentru Vladimir Putin: sancţiuni pentru Rusia. Conform liderului de la Palatul Elysee (n.r. – sediul Președinției Republicii Franceze), aici se va ajunge dacă situaţia de frontiera cu Ucraina va escalada.

„Trebuie să definim linii roşii clare cu Rusia”, a declarat Macron într-o intervenţie la CBS; de asemenea, acesta a completat că este pregătit pentru sancţiuni în cazul unui „comportament inacceptabil” din partea Moscovei.

Într-un extras din interviul difuzat sâmbătă de televiziunea americană, Macron a mai spus: „Cred că după un comportament inacceptabil, într-adevăr, trebuie să sancţionăm.”

Acesta a fost răspunsul preşedintelui francez când a fost întrebat despre posibilitatea unor măsuri împotriva Moscovei în cazul unei invazii. Remarca vine într-un moment în care trupele ruse sunt din ce în ce mai numeroase la frontiera cu Ucraina.

Emmanuel Macron are un mesaj dur pentru Vladimir Putin

„Şi cred că trebuie să definim linii roşii clare cu Rusia”, a mai subliniat şeful statului francez. Emmanuel Macron este de acord că doar sancţiunile „nu sunt suficiente” şi că este preferabil un „dialog constructiv”.

Putin şi Macron

Totuşi, „singura modalitate de a fi credibili” o reprezintă sancţiunile. „Avem nevoie de un dialog sincer şi deschis cu Rusia”, a mai declarat liderul de la Palatul Elysee.

Rusia este acuzată că a desfăşurat zeci de mii de soldaţi în apropierea frontierei sale cu Ucraina şi în Crimeea, peninsulă anexată de Moscova în 2014, iar luptele din estul Ucrainei, aflate aproape într-un punct mort după armistiţiul încheiat în vara anului 2020, au fost reluate recent.

Joe Biden a anunţat sancţiuni financiare pentru Rusia

Înaintea acestei intervenţii, preşedintele american Joe Biden a anunţat joi o serie de sancţiuni financiare dure împotriva Rusiei. Liderul de la Casa Albă a aprobat şi expulzarea a zece diplomaţi ruşi, după care a reluat propunerea făcută lui Vladimir Putin de a se întâlni într-un stat terţ.

Sancţiunile reprezintă un răspuns la atacurile cibernetice şi la amestecul în alegerile prezidenţiale din SUA în 2020. De asemenea, opt persoane şi entităţi care au legături cu ocuparea Crimeei au fost sancţionate.

Conform CBS, şi cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat vineri sprijinul în favoarea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Ea a cerut Rusiei să îşi retragă trupele de la frontieră pentru a acţiona astfel rapid în scopul unei.