Evenimentul Zilei > International > Discuție la nivel înalt pe tema conflictului Ucraina – Rusia. Vladimir Putin i s-a plâns Angelei Merkel
Discuție la nivel înalt pe tema conflictului Ucraina – Rusia. Vladimir Putin i s-a plâns Angelei Merkel

Discuție la nivel înalt pe tema conflictului Ucraina – Rusia. Vladimir Putin i s-a plâns Angelei Merkel

Cei doi lideri, de la Berlin și Moscova, au avut, joi, o discuție telefonică. Subiectul a fost reprezentat de conflictul dintre ruși și ucraineni.

Conflictul dintre Ucraina și Rusia, care a revenit în actualitate în ultimele zile, a născut îngrijorare și printre oficialii de la Berlin. Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a discutat, joi, cu Vladimir Putin, liderul de la Kremlin. Căruia i-a cerut să reducă din prezența militară pe care oamenii săi o au la granița cu Ucraina.

„Cei doi lideri au discutat despre o consolidare a prezenței militare ruse în estul Ucrainei. Cancelarul a cerut ca aceste consolidări de trupe să fie reduse în vederea unei de escaladări a situației”, a fost anunțul făcut de administrația germană în urma discuției dintre Merkel și Putin.

Discuție între Angela Merkel și Vladimir Putin pe tema conflictului Rusia – Ucraina

De partea cealaltă, de la Kremlin s-a transmis că și Vladimir Putin este îngrijorat din cauza escaladării acestui conflict. Putin a insistat în discuția purtată cu Angela Merkel asupra responsabilității pe care o poartă liderii de la Kievului. „Ale căror provocări vizează în ultimul timp să agraveze voit situația de pe linia de contact”.

Partea ucraineană și Uniunea Europeană îi acuză pe ruși că masează trupe la frontiere. Iar pe separatiști îi arată cu degetul pentru că provoacă incidente armate sângeroase aproape zilnic. Și Statele Unite ale Americii (SUA) au intervenit în acest conflict. Săptămâna trecută, președintele Joe Biden a discutat cu omologul său de la Kiev, Volodomir Zelenski.

Președintele Joe Biden a discutat cu Volodimir Zelenski și și-a anunțat sprijinul pentru Ucraina în disputa cu Rusia

„Preşedintele Biden a afirmat sprijinul neclintit al Statelor Unite pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în faţa agresiunii Rusiei care continuă în Donbas şi în Crimeea”, a fost anunțul făcut de reprezentanții de la Casa Albă după această convorbire.

De asemenea, America a avertizat Rusia împotriva oricărei tentative de intimidare la adresa Ucrainei, declarându-se preocupată de recentele escaladări ale acţiunilor agresive şi provocatoare ale Rusiei în estul Ucrainei.