Statele Unite au cerut explicații Rusiei cu privire la situația de la granița cu Ucraina

Statele Unite au cerut explicații Rusiei cu privire la situația de la granița cu UcrainaSursa: Arhiva EVZ

Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Statele Unite au acuzat Rusia de "escaladarea situației".

SUA au cerut explicații Rusiei în urma informaţiilor apărute despre "provocările" comise din partea Federației Ruse la granița cu Ucraina, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

"Am cerut Rusiei să ofere explicații în legătură cu aceste provocări. Am lăsat să înţeleagă clar atât partenerii noștri ucraineni, cât și Rusia, că suntem gata să ne angajăm să sprijinim Ucraina în fața acestei intimidări și agresiuni", a declarat Ned Price, citat de Agenţia de presă RIA NOVOSTI.

Totodată, Price nu a specificat dacă Washingtonul vede o "amenințare" în redistribuirea forțelor armate ale unui stat în propriul său teritoriu.

Anterior, pe 29 martie, comandantul-șef al Forțelor Armate Ucrainene, Ruslan Homciak, a declarat că Rusia ar fi efectua mişcări de trupe lângă granițele sale cu Ucraina. Potrivit afirmaţiilor oficialului militar ucrainean, acest fapt reprezintă o amenințare la adresa securității militare a țării sale.

La 1 aprilie, Pentagonul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la informaţiile despre mișcările de trupe rusești în apropierea graniţelor cu Ucraina.

La rândul său, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a declarat că Rusia are dreptul de a-şi muta trupele pe teritoriul său, după cum crede de cuviinţă, iar acest fapt nu reprezintă o amenințare pentru alte state și nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat, de asemenea, că Rusia nu a luat parte și nu va participa la un conflict armat pe teritoriul Ucrainei.

Pe data de 4 aprilie, șeful diplomației UE, Josep Borrell, în urma unei convorbirii telefonice purtate cu ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că, la apropiata reuniune, miniștrii de externe ai țărilor UE vor discuta despre "activitatea militară" a Rusiei desfăşurată în jurul Ucrainei.

Comentând declarațiile autorităţilor din SUA cu privire la rolul destabilizator al Federației Ruse în conflictul din Ucraina, ministrul adjunct rus de externe, Serghei Riabkov, a declarat că SUA ar trebui să "fie preocupate" nu de ceea ce "întreprinde" Rusia, ci de "comportamentul inacceptabil al Kievului", care nu respectă Acordurile de la Minsk și dezavuează total aceste acorduri.

Serghei Lavrov a remarcat lipsa unei reacții din partea Occidentului la acțiunile întreprinse de Kiev în Donbas

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și-a exprimat dezamăgirea față de lipsa unui răspuns din partea Occidentului la încălcările Acordurilor de la Minsk de către autorităţile de la Kiev și la dezvoltarea infrastructurii militare pe linia frontului din Donbas. Lavrov a remarcat lipsa unei reacții din partea Occidentului la acțiunile întreprinse de către Kiev în Donbas. În timpul unei conferințe de presă susţinute în urma unor convorbiri purtate marţi cu omologul său indian Subrahmanyam Jaishankar la New Delhi, Serghei Lavrov și-a exprimat îngrijorarea cu privire la evoluţia situației din Donbas.

"Spre marele nostru regret, deocamdată, sunt dezamăgitoare acțiunile și reacțiile omologilor noștri occidentali la dezvoltarea infrastructurii militare, la transferul de trupe în zona liniei de contact din Donbas. În continuare, omologii noștri occidentali... pleacă de la ideea că este necesar să sprijinim autoritățile ucrainene, în toate modurile posibile, inclusiv acțiunile și declarațiile lor absolut inacceptabile", a menționat ministrul rus de externe.

Potrivit acestuia, Occidentul nu reacționează la încălcările evidente ale Acordurilor de la Minsk de către Kiev și la amenințările venite din partea autorităților ucrainene cu privire la declanşarea unor operațiuni militare în Donbas.

"Sper că acest fapt va contribui şi îi va trezi la realitate şi vor renunţa la această atitudine atât de binevoitoare pe cei din capitalele europene și îi vor cere în cele din urmă domnului (președintele Ucrainei Volodimir - nota RIA NOVOSTI) Zelenski să respecte în totalitate Acordurile de la Minsk", a subliniat Lavrov.

El a cerut Germaniei și Franței să recurgă la măsuri mult mai active și urgente "pentru a trezi la realitate partea ucraineană".

Vicepremierul Ucrainei, ministrul responsabil de problemele "teritoriile ocupate temporar", Oleksi Reznikov, a anunțat că Kievul refuză să participe la negocierile de la Minsk.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a declarat că situaţia reală din zona liniei frontului din Donbas este una îngrijorătoare.

Preşedintele autoproclamatei republici populare Donețk, Denis Pușilin, nu a exclus posibilitatea declanşării unei ofensive de mare amploare a forţelor militare ucrainene asupra Donbasului.

Traducere: Rador

Ne puteți urmări și pe Google News