Evenimentul Zilei > International > Emmanuel Macron visează să fie un „facilitator” al dialogului dintre Iran și Statele Unite
Emmanuel Macron visează să fie un „facilitator” al dialogului dintre Iran și Statele Unite

Emmanuel Macron visează să fie un „facilitator” al dialogului dintre Iran și Statele Unite

Șeful statului a indicat că intenționează să facă "tot posibilul pentru a sprijini orice inițiativă americană" pentru reluarea dialogului cu Teheranul.

Emmanuel Macron va face „tot posibilul pentru a sprijini orice inițiativă americană” pentru reluarea dialogului cu Teheranul cu privire la problema nucleară, muribund de când Statele Unite au părăsit acordul internațional din 2015, în 2018, a declarat preşedintele francez joi, 4 februarie 2021.

„Voi face tot ce este posibil pentru a sprijini orice inițiativă americană de a relua un dialog solicitant și voi încerca să fiu […] un facilitator în acest dialog”, a spus Macron în timpul unei intervenții în fața grupului de reflecție Atlantic Council.

„Cred că trebuie să finalizăm o nouă negociere cu Iranul, iar președintele Biden are un rol critic”, a punctat el, sperând că Joe Biden, care a preluat recent funcția, va relua negocierile pentru a găsi o soluție negociată cu Teheranul, după politica de „presiune maximă” dusă de predecesorul său Donald Trump. Acesta denunțase acordul nuclear (JCPOA) din 2015, menit să împiedice Iranul să se doteze cu arme nucleare, cel puțin pentru o perioadă.

După această ieșire americană și în ciuda eforturilor europenilor de a menține JCPOA pe linia de plutire, Iranul și-a încălcat în mod repetat obligațiile, reluându-și treptat activitățile nucleare. Emmanuel Macron a încercat în mai multe rânduri să reia dialogul dintre Statele Unite conduse de Donald Trump și Iran, ca în timpul unui summit G7 de la Biarritz în august 2019 sau pe marginea adunării generale a ONU din același an, dar fără succes.

Emmanuel Macron visează să fie un „facilitator” al dialogului dintre Iran și Statele Unite

Pentru Emmanuel Macron, acum este necesară o nouă negociere, deoarece Teheranul „este mult mai aproape de a avea o bombă nucleară decât înainte de semnarea JCPOA” și, în special, „pentru că trebuie să soluționăm și subiectul rachetelor balistice”, referindu-se la capacitățile Iranului de a-și amenința vecinii cu rachete.

„Acesta este momentul potrivit” pentru a negocia când vor avea loc alegeri prezidențiale în Iran, în iunie, fapt care ar putea schimba jocul în cazul în care va câștiga un candidat care este mai dur în această chestiune. Președintele Macron a pledat, de asemenea, „pentru găsirea unei modalităţi de a implica Arabia Saudită și Israelul în aceste [noi] discuții”, „parteneri cheie din regiune și direct interesați”.

https://www.lepoint.fr/monde/emmanuel-macron-se-reve-en-facilitateur-du-dialogue-entre-l-iran-et-les-etats-unis-04-02-2021-2412703_24.php

Traducere: Rador