Vestea-bombă vine din Marea Britanie. Se recomandă limitarea vaccinării cu AstraZeneca. Ce categorii de vârstă sunt vizate

Vestea-bombă vine din Marea Britanie. Se recomandă limitarea vaccinării cu AstraZeneca. Ce categorii de vârstă sunt vizate

Comitetul ştiinţific din Marea Britanie a recomandat miercuri limitarea utilizării vaccinului AstraZeneca-Oxford la persoane între 18 şi 29 de ani dar şi peste 30 de ani.

Autorităţile sanitare din Marea Britanie recomandă o limitare a vaccinării cu vaccinul anti-COVID AstraZeneca-Oxford a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 29 de ani. MHRA înregistrează 19 morţi la 79 de cazuri de formare a unor cheaguri de sânge.

Mai mult, comitetul ştiinţific care supervizează campania de vaccinare împotriva covid-19 în Marea Britanie - JCVI - a recomandat miercuri o limitare a utilizării vaccinului AstraZeneca-Oxford la persoane în vârstă de peste 30 de ani, atunci când este posibil, după semnalarea a 79 de cazuri de formare a unor cheaguri de sânge în urma injectării cu acest vaccin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vestea-bombă vine din Marea Britanie. Se recomandă limitarea vaccinării cu AstraZeneca. Ce categorii de vârstă sunt vizate

”Adulţilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 29 de ani, care nu prezintă comorbidităţi ce-i expun unui risc mai mare al unei forme grave a bolii covid-19, să li se propună alt vaccin împotriva covid-19 decât AstraZeneca-Oxford, atunci când o asemenea alternativă este posibilă”, a anunţat într-o conferinţă de presă profesorul Wei Shen Lim din cadrul JCVI. Comitetul nu recomandă oprirea vaccinării la nicio categorie de vârstă, anunţă el.

Mai multe ţări europene au suspendat utilizarea vaccinului laboratorului suedezo-britanic AstraZeneca la anumite categorii de vârstă, din cauza semnalării formării unor cheaguri de sânge la persoanele vaccinate cu acest vaccin.

Femeile, mai afectate de efectele adverse

Agenţia britanică a medicamentului MHRA a anunţat că a înregistrat 19 decese ale unor persoane care au fost vaccinate cu vaccinul împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, dintr-un total de 79 de cazuri de formare a unor cheaguri de sânge după vaccinarea a 20 de milioane de persoane.

Este vorba despre 51 de femei şi 28 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 79 de ani, a precizat directoarea MHRA June Raine, care dăasigurări că beneficiile vaccinării cu AstraZeneca-Oxford rămân superioare riscurilor în rândul ”marii majorităţi” a populaţiei.

O legătură între vaccinul AstraZeneca-Oxford şi cazuri rare de formarea a unor cheaguri de sânge constituie o ”posibilitate puternică, însă sunt necesare lucrări suplimentare în vederea stabilirii fără vreo urmă de îndoială a faptului că vaccinul (AstraZeneca-Oxfrod) a cauzat acest efect secundar”, care rămâne ”extrem de fiabil”, a subliniat ea.

Vor apărea întârzieri uşoare în urma acestor recomandări

Medicul-şef adjunct al Angliei Jonathan Van-Tam apreciază că această nouă recomandare ar urma să nu afecteze desfăşurarea campaniei de vaccinare în Regatul Unit, care vizează să asministreze o primă doză de vaccin tuturor adulţilor până la sfârşitul lui iulie.

Însă această recomandare ar putea să provoace ”întârzieri uşoare” sau să antreneze deplasări mai mari în vederea vaccinării, recunoaşte el.

Agenţai Euroepană a Medicamentului (EMA) a anunţat miercuri că formarea unor cheaguri de sânge este necesar să fie înregistrată ca un efect secundar ”foarte rar” al vaccinului împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, însă consideră că raportul beneficii-riscuri rămâne ”pozitiv”, relatează news.ro.