Evenimentul Zilei > Actualitate > Românii care au panouri solare sunt în avantaj. Se schimbă legea energiei
Românii care au panouri solare sunt în avantaj. Se schimbă legea energiei

Românii care au panouri solare sunt în avantaj. Se schimbă legea energiei

Virgil Popescu aduce vești bune pentru români. Odată cu primăvara, prețul la gaze și implicit energie electrică va fi redus. Jocurile geopolitice vor înceta atunci când cererea nu va mai fi atât de mare, însă nu vom mai ajunge la prețul din anii trecuți. Oficialul a precizat că situația de la frontiera Ucrainei ar putea reprezenta un pericol pentru importurile de gaze naturale din sezonul rece.

Prețul gazelor naturale ar putea scădea începând cu 1 aprilie, când primăvara își intră în drepturi. Potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu, „jocurile geopolitice pe piața gazului nu vor mai fi așa evidente” atunci când cererile vor scădea.

„După 1 aprilie, practic vremea începe să se încălzească, probabil şi jocurile geopolitice pe piaţa gazului nu vor mai fi aşa evidente. Cred că vom asista la o scădere a preţului la gaze naturale, natural până la urmă: scăderea consumului, încălzirea vremii, ceea ce va aduce o corecţie a preţului şi la energia electrică, dar nu la nivelul anului trecut sau a celui de acum doi ani.

Urmărim foarte atent piaţa ca să ştim ce vom face şi după 1 aprilie. Vineri, de exemplu, plec la Consiliul de miniştri pe energie şi unul din subiecte este preţul gazului, preţul energiei, să vedem ce măsuri putem lua la nivel comunitar pentru a atenua aceste şocuri”, a declarat, marţi seara, la B1 TV, ministrul Energiei.

Virgil Popescu se pare că are pregătite măsuri care ne protejeze de posibile creșteri ale gazului natural din toamnă, când cererea va crește din nou. Potrivit acestuia, momentan se pune accent pe modificarea legii în ceea ce privește energia electrică, ulterior fiind luate măsuri și pentru gaz.

„În domeniul energiei electrice ne-am apucat deja de această treabă. Pe 31 decembrie au apărut modificări la legea energiei electrice şi a gazelor naturale (…), pe lângă faptul că am introdus în lege, transpunând directiva europeană, contractele bilaterale.

Azi am discutat la Guvern şi o preluăm la minister să discutăm cu ANRE, cu Consiliul Concurenţei, cu furnizorii, cu producătorii, să operaţionalizăm aceste contracte bilaterale, pentru că dacă le încheiem, nu ca acum pe un an de zile, ci pe 3 – 4 – 5 ani de zile atunci vom avea şi o predictibilitate de preţ şi pentru industrie şi nu vor mai fi supuşi unor fluctuaţii de preţuri. Se întâmplă ceva automat, a crescut preţul, ai un contract, preţul rămâne cel din contract, câştigă şi producătorul pe o predictibilitate şi consumatorul”, a precizat Virgil Popescu.

Situația tensionată dintre Rusia și Ucraina ar putea afecta importul de gaze naturale

Ministrul Energiei a declarat marți seara că a fost eliminat monopolul Bursei pe energie electrică OPCOM.

„Vrem să avem o piaţă mult mai funcţională. Va mai opera încă o bursă în România, Bursa Română de Mărfuri, care este pe gaze în momentul de faţă, dar va opera şi pe energie electrică. Am eliminat monopolul Bursei pe energie electrică OPCOM, tocmai pentru a exista platforme mai interesante, poate nu toate lucrurile s-au putut face pe platforma OPCOM.

De asemenea, un lucru foarte bun pentru oameni şi la asta am ţinut foarte mult şi am reuşit să îl operaţionalizăm: pentru toţi cei care vor reuşi să acceseze Fondul de Mediu sau Fondul de la Ministerul Energiei, pentru companii, care îşi vor monta panouri fotovoltaice pe casă, dacă îşi dimensionează panoul, vor putea să devină pur şi simplu independenţi şi să nu mai plătească deloc energia electrică şi sunt valabile pentru ambele tipuri”, a explicat Virgil Popescu.

Panourile solare ar putea deveni o investiție extrem de bună. Potrivit informațiilor oferite de ministru, energia electrică pe care furnizorul o ia ca și împrumut pe perioada primăverii și a verii nu va mai fi plătită cu 20 de bani. Excesul de energie dat în sistem se va reîntoarce în perioada de iarnă, când omul nu mai poate produce.

„Până acum nu putea să fie independent şi trebuia să plătească diferenţa. Furnizorul îi lua acea energie, era obligat să îi ia acea energie, dar îi dădea 20 de bani, adică îi dădea un preţ de nimic şi nu era stimulativ. Acum, inclusiv fără un ajutor din partea Fondului de Mediu sau Fondul de la minister această investiţie se recuperează în 3 ani de zile. Un avantaj enorm care poate replicat de la 1 kw până la 200 de KW, inclusiv pentru IMM-uri. 200 de KW înseamnă într-un an de zile 240 MW, pentru o firmă suficient de măricică care consuma va fi un avantaj enorm”, a afirmat ministrul Virgil Popescu.

Întrebat cum poate fi redusă dependența Europei și a României de Rusia și de ceea ce se întâmplă la granița cu Ucraina, ministrul a răspuns: „La asta lucrăm, unele lucruri se pot spune public, dar altele nu. Europa din păcate este dependentă mai mult decât noi de gazul rusesc, dar şi noi în perioada de iarnă, avem nevoie de importuri şi ne uităm cu îngrijorare la ce se întâmplă în Ucraina, nu stăm impasibili. Acolo dacă se întâmplă ceva va afecta întreaga Europă. Avem diferite scenarii în calcul şi ştim ce avem de făcut”