Evenimentul Zilei > Actualitate > România, supravegheată strict de SUA. Joe Biden, ferm în decizie
România, supravegheată strict de SUA. Joe Biden, ferm în decizie

România, supravegheată strict de SUA. Joe Biden, ferm în decizie

Un fost ambasador numit de Casa Albă la București a dat asigurări că lupta va continua și în mandatul lui Joe Biden.

James Rosapepe, fost ambasador al Statelor Unite ale Americii la București, a vorbit despre una dintre prioritățile pe care le vor avea oficialii de la Washington în raport cu țara noastră și în mandatul lui Joe Biden, noul șef de la Casa Albă. Este vorba despre lupta împotriva corupției existente în țara noastră.

Poziţia administraţiei preşedintelui Joe Biden în privinţa luptei împotriva corupţiei în România va fi una „foarte fermă”, a spus Rosapepe, într-o discuţie pe Zoom avută, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, de organizaţia non-profit Alianţa, cu sediul la Washington, pentru a marca împlinirea a 140 de ani de relaţii diplomatice între SUA şi România, conform Agerpres.

„Vestea bună e că România a făcut, evident, multe progrese”

Unul dintre consilierii lui Biden este chiar Mark Gitenstein, fost ambasador trimis de Casa Albă la București. „Oamenii ştiu că lupta împotriva corupţiei era o prioritate a agendei sale”, a spus Rosapepe.  „Nu există nicio îndoială că (lupta împotriva corupţiei – n.r.) va rămâne foarte sus pe agenda administraţiei Biden în relaţia cu România. Vestea bună e că România a făcut, evident, multe progrese”, a mai spus fostul ambasador al SUA, din România, în perioada 1998-2001.

Rosapepe a precizat că „nu există niciun dubiu că administraţia Biden va dori şi va încerca să aibă relaţii foarte bune cu România. Şi asta deoarece SUA în general vor să facă acest lucru, dar şi pentru că Joe Biden în special cunoaşte România şi îi pasă de ea. Şi are, evident, consilieri ca ambasadorul Gitenstein, care ştie România chiar mai bine decât el.”

El a mai remarcat faptul că Biden este primul președinte al Americii care cunoaște bine România. „Cred că marea schimbarea odată cu venirea preşedintelui ales Joe Biden la Casa Albă în ianuarie va fi că, pentru prima dată în istoria relaţiilor SUA-România, va exista un preşedinte al SUA care are o experienţă profundă cu România. Cred că acesta este cel mai important lucru”, a mai spus Rosapepe.

Fostul ambasador și-a amintit că „Joe Biden a venit în România, în septembrie 1999, pentru a mulţumi conducerii României pentru sprijinul oferit NATO în timpul războiului din Kosovo”.