James Rosapepe: Acțiunile Rusiei în Ucraina cresc temerile românilor
- Alexandra Ciliac
- 31 martie 2014, 10:06
Diplomatul american James Rosapepe atrage atenția asupra faptului că acțiunile Federației Rusiei pe teritoriul Ucrainei continuă să crească temerile românilor în ceea ce privește posibilitatea apariției unui conflict cu Moscova.
Într-un editorial publicat în ”The Baltimore Sun”, fostul ambasador american la București precizează că Statele Unite și NATO au datoria de a susține țările care ar putea fi amenințate de Rusia. ”Din ziua în care am ajuns în București, în februarie 1998 (când președintele Rusiei era Boris Elțin, nu Vladimir Putin), românii au încercat să mă convingă să SUA au o viziune naivă despre Rusia. Existau - și există și acum - destule dovezi care să le susțină convingerea”, notează Rosapepe. ”Îmi amintesc în mod special de o zi de sâmbătă din luna iunie 1999 când războiul din Kosovo lua sfârșit. Ministrul de Externe Andrei Pleșu m-a sunat acasă să-mi spună că ambasadorul rus a cerut aprobarea pentru ca un avion rusesc să tranziteze spațiul aerian românesc în drumul spre capitala din Kosovo. 'Prietenii noștri americani nu sunt îngrijorați în această privință?' m-a întrebat ministrul știind că ne-am fi dorit ca trupele NATO să ajungă acolo primele. 'Vă îndoiți de motivele americanilor?' Îmi spunea de peste un an că speranțele SUA pentru o democrație în Rusia sunt nerealiste. Acum era încântat să mă reconecteze la viziunea lui despre realitate. Bineînțeles că avea dreptate în ceea ce privește intenția Rusiei de a-și menține influența în fosta Iugoslavie, iar prezența Rusiei în regiuni din Moldova îi întărea această viziune. Pentru majoritatea românilor, invazia rusească în Georgia în 2008 și acum anexarea Crimeii fac parte din același scenariu, unul început în secolul XVIII. Acesta este și motivul pentru care România a încercat în ultimul sfert de secol să se alieze cu SUA: frica de Rusia. Americanii se îndoiesc că Rusia va invada România, așa cum au făcut-o și în secolele XIX și XX. Am susținut acest lucru și în perioada în care am fost ambasador și cred asta și astăzi
Dar aceste lucruri nu-i consolează pe români. Ei, nu noi, au fost cei ocupați de trupe rusești de două ori în ultima sută de ani și ei au trăit timp de 42 de ani în regimul comunist impus de Rusia. Ceea ce noi considerăm un risc scăzut de conflict în Europa, este un pericol existențial pentru ei. Asta nu înseamnă că SUA ar trebui să înceapă un război cu Rusia pentru a împiedica anexarea Crimeii la Federația Rusă. Tătarii și ucrainienii din Crimeea au motive justificate de îngrijorare, dar este lupta lor, nu a noastră.
Problemele importante - Va deveni Rusia un stat democrat modern? Pot aliații NATO din Europa, inclusiv România, să se bazeze pe noi pentru a le apăra interesele? - sunt lupta noastră. În timpul Războiului Rece, SUA nu a atacat URSS când a invadat Ungaria și Cehoslovacia, însă am susținut în mod cert că agresiunea lor este ilegitimă, că vom proteja Germania de Est, Italia și alți aliați NATO. Am atenționat și asupra faptului că se află de partea greșită a istoriei. Am avut dreptate și atitudinea noastră a încurajat reforme în Budapesta, Praga, București și până la Moscova. În vizitele mele în aceste țări în ultimele două decenii am auzit acest lucru de mai multe ori. Putin trăiește în prima jumătate a secolului XX. Ucrainienii - și mulți dintre ruși - trăiesc în prima jumătate a secolului XXI. Trebuie să le stăm alături acum în partea potrivită de istorie.” James Rosapepe a îndeplinit funcția de ambasador al SUA în România între 1998-2001, în prezent este senator al statului Maryland.