Epidemiologul Octavian Jurma se arată pesimist în legătură cu estimările autorităților privind atingerea obiectivelor propuse în campania de vaccinare anti-COVID. Într-o postare pe Facebook, acesta susține că România are șanse foarte mici de are preveni un nou val, al patrulea, de îmbolnăviri cu COVID-19.

„Nu numai că nu vom avea 6 milioane de persoane vaccinate la 1 iulie, dar vom fi norocoși dacă vom avea 5 milioane de persoane vaccinate la 1 august și 30% din populație vaccinată în 1 septembrie”, a scris reputatul epidemiolog pe Facebook.

Potrivit spuselor sale, dacă rata de vaccinare cu prima doză se păstrează la nivelul mediu din ultimele zile, pragul de 10 milioane de persoane vaccinate (52% din populația rezidență) nu va fi atins în 1 septembrie 2021, cum anunța premierul Florin Cîțu, ci abia în 7 iulie 2022:

„Este tabloul unui dezastru anunțat triumfal când politicienii noștri au declarat în luna mai că pandemia de COVID-19 este un capitol închis în România și prin urmare prioritatea României este revenirea necondiționată și cu orice preț la vechea normalitate. Setea după revenirea la, cea de dinainte de pandemie, e similară cu disperarea dependentului după «normalitatea drogului»”, a scris Octavian Jurma.

Politicienii evită responsabilitatea

Octavian Jurma nu este de acord cu revenirea la „vechea normalitate”, arătând că aceasta nu a adus nimic bun României. Dimpotrivă, politicienii au refuzat să-și asume responsabilitatea și au promovat doar clientele politică.

„În vechea normalitate scopul primar al instituțiilor publice este să angajeze clientela de partid. Vechea normalitate se vede însă în România și din cifrele și măsurile legate de pandemie. Pur și simplu nu este normal să te vaccinezi dacă nu există epidemia. Dacă amenințarea pandemiei a dispărut magic când politicienii au bătut din palme, la fel de magic a dispărut și nevoia de vaccinare a populației”, a mai scris acesta în postarea de pe Facebook.

Avertismentul epidemiologului Octavian Jurma

Octavian Jurma a prezentat un grafic din care reiese că vaccinarea a intrat pe un platou descendent. El a precizat că populația cu riscul cel mai ridicat de deces într-un eventual val 4 este în mare majoritate lipsită de protecția vaccinului. Octavian Jurma a subliniat că tinerii sunt cei mai puțin protejați de tulpinia indiană a coronavirusului – Delta.

„Tulpina Delta (indiană) infectează și tinerii mai ușor. Nici această grupa nu e protejată. Școlile nu se vor deschide în siguranță dacă profesorii și elevii/studenții nu sunt vaccinați. În școlile noastre rămâne obligatorie prezența copiilor nu și siguranță lor. Cât de importantă este să avem 50% din populație vaccinată? Vedem asta chiar acum, când imunizarea totală prin vaccinare și infectare este în jurul a 50%”, a mai spus epidemiologul.

El a atras atenția că este nevoie, pentru revenirea la o viață normală, ca și cei care s-au infectat și au trecut prin COVID-19 să se vaccineze. Aceasta pentru a căpăta imunitate de lungă durată.

„Ne bucurăm azi de reducerea aprope de zero a numărului de infectări și de revenirea la o viață aproape normală, însă singurul mod în care această stare poate poate fi păzită, poate deveni permanentă, este ca și cei care s-au infectat să se vaccineze pentru a dobândi o imunitate de lungă durata și la fel de robustă sau chiar mai bună decât cei vaccinați. În lipsa, asumată politic, a altor măsuri de limitarea a infecțiilor, valul 4 poate fi prevenit în România doar prin vaccinare. În ruleta rusească a pandemiei Guvernul a pus pistolul pe masă și te va lăsa să îți tragi un virus în piept”, a mai spus epidemiologul în postarea sa.