Care este cel mai bun vaccin anti-COVID-19? Experții au răspunsul. Ce spun despre Pfizer AstraZeneca și Valneva
- Antonia Hendrik
- 17 iunie 2021, 10:10
Odată cu lansarea vaccinurilor anti-COVID-19, oamenii se întreabă din ce în ce mai des care este cel mai bun şi mai sigur vaccin. O întrebare extrem de dificilă pentru cercetători deoarece, spun ei, nu este chiar așa de simplu să definească ce vaccin poate fi „cel mai bun”.
O altă întrebare întâlnită frecvent este dacă vaccinul ne protejează mai bine de boli grave, şi care dintre ele protejează de orice variantă care circulă în prezent?
Studiile se bazează pe datele clinice disponibile și pe recomandările autorităților de sănătate sau pe baza recomandărilor medicului dumneavoastră dacă aveți o afecțiune medicală de bază. Deci, răspunsul sincer la întrebarea care este „cel mai bun” , pur și simplu cel care este disponibil acum.
De ce este atât de dificil să se compare vaccinurile COVID?
S-ar putea crede că studiile clinice pot oferi câteva răspunsuri cu privire la vaccinul care este „cel mai bun”, în special studiile mari de fază 3. Aceste studii compară numărul de cazuri COVID-19 la persoanele care primesc vaccinul, comparativ cu cei care primesc un placebo.
Acest lucru oferă o măsură a eficacității sau cât de bine funcționează vaccinul în condițiile strict controlate ale unui studiu clinic. Și știm că eficacitatea diferitelor vaccinuri COVID diferă. De exemplu, din studiile clinice am aflat că vaccinul Pfizer a raportat o eficacitate de 95% în prevenirea simptomelor, în timp ce AstraZeneca a avut o eficacitate de 62-90% , în funcție de regimul de dozare.
Dar comparația directă a studiilor de fază 3 este complexă, deoarece acestea au loc în locații și momente diferite. Aceasta înseamnă că ratele de infecție în comunitate, măsurile de sănătate publică și amestecul de variante virale distincte pot varia. O modalitate prin care putem compara în mod direct eficacitatea vaccinului este efectuarea studiilor pe persoanele care primesc un vaccin cu cele care primesc altul.
În Marea Britanie se desfășoară un studiu pentru a compara vaccinurile AstraZeneca și Valneva
Compania franco-austriacă Valneva lansează studiu clinic din a treia fază, ultima etapă înainte de punerea pe piaţă a unui vaccin împotriva COVID-19. Dacă rezultatele studiului vor fi pozitive, Valneva va cere la toamnă autorizarea din partea autorităților europene. Studiul de fază 3 vizează și o comparație între reacția imunitară dezvoltată în urma administrării serului Valneva și cea de după AstraZeneca-Oxford, vaccin care este deja autorizat.
Aproximativ 4.000 de participanţi vor primi două doze ale unuia dintre cele două vaccinuri, au explicat reprezentanţii Valneva. Studiul va fi realizat în 25 de centre din Marea Britanie.
Ce se spune în lumea reală?
Până când sosesc rezultatele studiilor, putem învăța multe despre modul în care funcționează vaccinurile în comunitatea generală, în afara studiilor clinice. Datele din lumea reală ne spun despre eficacitatea vaccinului. şi atât. Iar eficacitatea vaccinurilor COVID poate fi comparată în țările care au lansat diferite vaccinuri la aceleași populații.
De exemplu, cele mai recente date din Marea Britanie arată că vaccinurile Pfizer și AstraZeneca au o eficacitate similară. Ambele previn în mod fiabil simptomele COVID-19, spitalizarea și decesul, chiar și după o singură doză.
Ce ne așteaptă în viitor?
Pe măsură ce imunitatea scade în mod natural după imunizare, stimulatorii periodici vor deveni necesari pentru a menține o protecție eficientă. Există acum date promițătoare din Spania că vaccinurile mixte sunt sigure și pot declanșa răspunsuri imune foarte puternice. Deci, aceasta poate fi o strategie viabilă pentru a menține eficacitatea ridicată a vaccinului în timp.
Cu alte cuvinte, cel mai bun vaccin ar putea fi de fapt o combinație de vaccinuri
Variantele de viruși au început să circule și, în timp ce vaccinurile actuale prezintă o protecție redusă împotriva acestor variante, acestea încă protejează. Companiile, inclusiv Moderna, își actualizează rapid vaccinurile pentru a fi administrate ca boostere specifice variantelor pentru a combate acest lucru.
În concluzie: În timp ce un vaccin ar putea avea o eficacitate mai mare într-un studiu de fază 3, acel vaccin ar putea să nu fie neapărat „cel mai bun” pentru a proteja împotriva viitoarelor variante, scrie sciencealert.