Ce spune un expert despre efectele secundare ale vaccinului Pfizer. Cât de sigur este vaccinul?

Ce spune un expert despre efectele secundare ale vaccinului Pfizer. Cât de sigur este vaccinul? sursă: arhivă EVZ

Începând de marți, săptămâna aceasta, toți adulții australieni cu vârste cuprinse între 40 și 49 de ani sunt eligibili pentru a primi un vaccin COVID-19.

Toți adulții australieni cu vârste cuprinse între 40 și 49 de ani sunt eligibili, din această săptămână, pentru a se vaccina anti COVID-19. Cu această ocazie, experții au fost foarte atenți la efectele pe care vaccinul Pfizer le produce. Majoritatea australienilor sub 50 de ani vor primi vaccinul Pfizer, preferat de persoanele din această grupă de vârstă.

Acest lucru se bazează pe sfaturile Grupului consultativ tehnic din Australia privind imunizarea, în urma apariției unor cazuri, sporadice, de coagulare a sângelui după vaccinul AstraZeneca.

Monitorizăm siguranța vaccinului Pfizer în timp real

În acest moment, experţii au fost destul de fixați pe efectele secundare și riscurile mici asociate cu vaccinul AstraZeneca. Dar, având în vedere că mulți australieni fac acum vaccinul Pfizer, să aruncăm o privire la ceea ce știm despre efectele secundare și evenimentele adverse rare după acest vaccin.

Ne puteți urmări și pe Google News

În Australia, vaccinul Pfizer a fost aprobat pentru utilizare la persoanele cu vârsta peste 16 ani. Sunt necesare două doze, cu un decalaj de cel puțin trei săptămâni între ele.

Aproape două treimi dintre vaccinați nu au raportat reacții după prima doză. AusVaxSafety a colectat și actualizat periodic datele privind siguranța vaccinului de la australienii care s-au imunizat fie cu Pfizer, fie cu AstraZeneca.

Până la 30 mai, peste 245.000 de persoane au răspuns la chestionare privind efectele secundare după ce au făcut prima doză de vaccin Pfizer și peste 140.000 de persoane au răspuns după doza a doua.

Aproape două treimi dintre cei chestionați nu au raportat reacții după prima doză, iar 40% nu au raportat reacții după a doua doză. Efectele secundare cele mai frecvente au inclus dureri de cap, dureri musculare și oboseală, în special după a doua doză.

Efectele secundare au apărut de obicei în primele 24-48 de ore după vaccinare. Potrivit AusVaxSafety, acestea durează de obicei între două până la trei zile. Aproape toți cei care au avut reacții adverse revin la o stare bună la o săptămână după vaccinare.

Care sunt reacțiile alergice după vaccinul Pfizer

După vaccinul Pfizer, mulți au suferit anafilaxii. În general, se estimează că anafilaxia apare la aproximativ cinci persoane pe milion de doze de vaccin Pfizer administrat. Anafilaxia are loc aproape întotdeauna în primele 15 minute până la jumătate de oră după vaccinare.

Anafilaxia este ușor tratată cu o injecție cu adrenalină, efectuată de către personalul medical din centrele de vaccinare, iar persoanele se recuperează rapid.

Recent, au existat rapoarte, în special din Statele Unite și Israel, despre apariția miocarditei (inflamație cardiacă) și pericarditei (inflamație a mucoasei inimii) după vaccinul Pfizer.

Cu toate acestea, nu a fost stabilită nicio legătură cauzală între vaccin și miocardită. O serie de studii în curs de desfășurare în țări precum Israel, Regatul Unit și Statele Unite caută să vadă dacă există o legătură între miocardită și vaccinul Pfizer.

Miocardita și pericardita

Recent, au existat rapoarte din străinătate, inclusiv din Statele Unite și Israel , despre miocardită (inflamație cardiacă) și pericardită (inflamație a mucoasei inimii) după vaccinarea cu vaccinul Pfizer.

La Centrele de SUA pentru Controlul Bolilor aceste cazuri au fost în cea mai mare parte la bărbați mai tineri ( cu vârsta de 16 ani și peste), apar de obicei în termen de câteva zile de la vaccinare, și sunt mai frecvente după a doua doză.

Cu toate acestea, nu a fost stabilită în mod formal nicio legătură directă. Este important să rețineți că inflamația inimii poate fi cauzată de mai mulți factori. Acestea includ infecții, în special de viruși sau bacterii; sau deteriorarea țesutului sau mușchiului inimii ca urmare a bolilor autoimune, medicamentelor, factorilor de mediu sau a altor factori declanșatori, inclusiv, rareori, vaccinuri, relatează  The Conversation.