Evenimentul Zilei > Social > Redeschiderea școlilor. Un celebru medic lansează un avertisment. Va fi mai rău
Redeschiderea școlilor. Un celebru medic lansează un avertisment. Va fi mai rău

Redeschiderea școlilor. Un celebru medic lansează un avertisment. Va fi mai rău

Octavian Jurma, celebrul medic, a lansat un avertisment grav cu priire la redeschiderea școlilor. Acesta spune că situația este cu mult mai gravă decât în toamna anului trecut.

Octavian Jurma, avertisment despre redeschiderea școlilor. Celebrul medic susține că situația este mult mai gravă decât în toamna anului trecut. Celebrul medic susține că siguranța elevilor depinde foarte mult de modul în care profesorii respectă măsurile sanitare.

„În septembrie am recomandat fără rezerve să va țineți copiii 2 săptămâni acasă după începerea școlii dacă va permiteți.  A mai apărut o „inovație” față de septembrie care permite scăderea cazurilor din focare cu scopul de a produce un indicator mai favorabil relaxării. Cu cât se scad mai mult cu atât mai falsă este imaginea din județul respectiv. Prin urmare recomandarea este mai nuanțată.

Dacă adulții din familia ta sunt vaccinați atunci poți să îți trimiți copiii la școală fără rețineri.

Dacă ați făcut COVID-19 în familie în ultimele 60 de zile poți să îi trimiți la școală dacă nu ai în familie factori majori de risc. Aparent paradoxal, riscul epidemiologic în școli este invers proporțional cu vârstă. Dacă aveți copii în ciclul primar riscul e mai mic, asigurați-vă că au măști de calitate și că știu cum să le poarte și cum să respecte regulile de distanțare și igienă.

Cât de multă încredere puteți avea să va trimiteți copiii la școală depinde de cât de corect se raportează situația epidemiologică dar, mult mai important, de cât de multă încredere aveți în învățători și profesori.

În general, dacă și elevii și profesorii respectă regulile de protecție și prudență, riscul în clasa va fi mai mic decât într-un supermarket sau mall aglomerat la final de săptămână”, spune celebrul medic.

Octavian Jurma, avertisment despre redeschiderea școlilor. Cum ar proceda celebrul medic

„Dacă însă ai îndoieli serioase sau circumstanțe personale care măresc riscul, atunci cele 2 săptămâni de prudență sunt recomandate împreună cu recomandarea pentru vaccinare. În 2 săptămâni impactul va fi vizibil sau vom avea confirmarea că ne-am speriat degeaba și cazurile continuă să scadă după deschiderea școlilor.

Sper exemplu, mi-aș trimite la școală copilul dacă e în clasa I-IV, dar l-aș ține în casă 2 săptămâni pentru ceilalți ani. Din fericire exact asta, face pentru mine scenariul roșu în Timiș și Timișoara și nu mă silește să iau decizii împotriva sentimentului meu de siguranță.

Suntem însă într-o situație în care este recomandat un exces de prudență mai degrabă decât unul de relaxare. Prin urmare este recomandabil să va testați rapid copilul la orice suspiciune de simptom.

În privința vaccinului, datele din Israel susțin necesitatea a 14 zile de izolare după prima doză după care protecția devine suficient de bună să nu mai faci o formă gravă de boală. La 10 zile după a două doză (rapel) riscul de boală scade sub 1%, deci nu ratați rapelul.

În toate cazurile dacă îți trimiți copii la școală păstrează distanță față de prieteni și rude pentru că tinerii și copiii pot fi vectori foarte eficienți fără să știe”, este mesajul medicului.