Evenimentul Zilei > EVZ Special > Savanții sunt disperați. „Ciupercă neagră”, infecția care mutilează pacienții infectați de COVID-19
Savanții sunt disperați. „Ciupercă neagră”, infecția care mutilează pacienții infectați de COVID-19

Savanții sunt disperați. „Ciupercă neagră”, infecția care mutilează pacienții infectați de COVID-19

Încă o țară a raportat cazuri de „ciupercă neagră”. Aceasta provoacă înnegrirea nasului, vedere încețoșată sau dublă, dureri în piept, dificultăți de respirație și tuse cu sânge.

Durerea și roșeața în jurul ochilor sau nasului, febră, cefalee, tuse, respirație scurtă, vărsături sângeroase și alterarea stării mentale sunt unele dintre simptomele pe care le dă „ciupercă neagră”.

Medicii din Oman, o țară din Peninsula Arabă, au raportat primele cazuri de „ciupercă neagră”. Potrivit Associated Press, în Oman au fost depistate cel puțin 3 cazuri de mucormicoză, o infecție fungică care poate fi mortală.

Nu se ştie prea clar în ce stare se află cei trei pacienți

Condiția fungică a devenit un motiv tot mai mare de îngrijorare în timpul valului devastator al coronavirusului din India. Alte țări, inclusiv Egiptul, au raportat cazuri în ultimele luni, pe măsură ce infecțiile au crescut.

Anunțul vine în timp ce Omanul se confruntă cu un nou val al coronavirusului după ce a reușit să își vaccineze doar 10% din populație.

Potrivit Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, persoanele cu cazuri severe de COVID-19 „sunt deosebit de vulnerabile la infecții bacteriene și fungice”.  Printre cele mai vizibile simptome ale infectării se numără leziuni negre pe nas sau în gură.

„Ciuperca neagră” se poate răspândi acolo unde pacienții sunt tratați cu antibiotice pentru infecții bacteriene, potrivit specialiștilor. Tratamentul implică îndepărtarea chirurgicală a tuturor țesuturilor moarte și infectate și administrarea unui curs de terapie antifungică.

Cum te infectezi și care sunt simptomele

Mucormicoza este cauzată de expunerea la mucegaiul care se găsește în mod obișnuit în sol şi atacă căile respiratorii. Se răspândește prin căile respiratorii și erodează structurile faciale. Uneori, medicii trebuie să îndepărteze chirurgical pentru a opri infecția să ajungă la creier.

Infecția fungică apare la pacienții cu sistem imunitar slăbit, în special la cei cu diabet zaharat, precum și utilizarea excesivă a anumitor medicamente fără prescripție medicală pentru coronavirus, cum ar fi steroizii. Glicemia necontrolată poate pune persoanele imunocompromise la un risc mai mare de a contracta boala.

 Nu este contagioasă și nu se răspândește de la persoană la persoană

Ciuperca neagră afectează frecvent sinusurile sau plămânii după ce o persoană inhalează spori fungici în aer și poate afecta și pielea în urma unei leziuni la suprafață, cum ar fi o tăietură sau o arsură. Simptomele depind de locul în care ciuperca crește, dar poate include umflarea feței, febră, ulcere ale pielii și leziuni negre în gură.

Ciuperca neagră a existat în India înainte de valul virusului, dar a stârnit temeri pe măsură ce au apărut mii de pacienți infectați sau recuperați recent cu COVID-19, scrie ctvnews.

Publicat in categoriile: EVZ Special, Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: