„Ciuperca neagră” mortală, care atacă bolnavii Covid-19, se extinde. Cazuri descoperite aproape de România

„Ciuperca neagră” mortală, care atacă bolnavii Covid-19, se extinde. Cazuri descoperite aproape de România

Pacienții Covid-19 dezvoltă o infecție fungică rară, dar fatală, numită „ciupercă neagră”. Mucormicoza intră pe căile respiratorii se răspândește prin tot corpul.

Pacienții cu un sistem imunitar slăbit prezintă un risc mai mare de a contracta mucormicoză. Aceasta afectează  pacienții care tocmai s-au recuperat după COVID-19. Mucormicoza este o infecție rară. Oamenii se infectează atunci când intră în contact cu un anumit tip de mucegai.

Rusia se confruntă cu primele cazuri de infecție la pacienții bolnavi de Covid

Rusia a înregistrat primele cazuri de infecție fungică  mortală care afectează pacienții infectați cu noul coronavirus, dar și pe cei care au trecut deja prin boală. Experții au subliniat că mucormicoza, pe care medicii indieni au numit-o „ciuperca neagră”, nu se transmite de la om la om.

La această oră Rusia nu prezintă riscul unui focar. „Din câte știu, au existat doar cazuri izolate de mucormicoză la pacienții cu Covid-19”, a declarat un expert.

De asemenea, acesta a exclus că „ciuperca neagră” este adusă din India, deoarece pacienții se află într-o stare gravă nu ar acea cum să  călătorească. Un alt expert susține că mucormicoza se răspândește în climatul subtropical umed și este legată şi de utilizarea antibioticelor.

Primele cazuri au fost descoperite în India

„Ciuperca neagră”, potențial mortală, continuă să apară la pacienții cu COVID-19 din India. Mucormicoza este cauzată de un grup de  mucegaiuri  numite mucormicete, care cresc în sol și în materia organică în descompunere, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

 India trece prin cele mai crunte momente, medicii trebuie să facă față unei noi probleme grave de sănătate. Mucormicoza sau „ciuperca neagră”, este o infecţie fungică rară, dar foarte agresivă care face ravagii printre pacienții convalescenţi sau recuperaţi după COVID-19, în special cei cu diabet.

Această ciupercă este „omniprezentă și se găsește în sol, aer și chiar în nasul și mucusul persoanelor sănătoase”, a declarat pentru BBC News dr. Akshay Nair, chirurg ocular din Mumbai.

„Ciuperca neagră” atacă creierul, inima şi splina

Ciuperca poate pătrunde în corp şi prin tăieturi ale pielii sau prin sinusuri după ce oamenii inspiră sporii fungici. Odată ajunsă în corp, ciuperca poate afecta alte organe, cum ar fi  creierul, ochii, splina și inima.

Ciuperca poate fi fatală pentru diabetici sau pacienții cu sistemul imunitar slăbit, cum ar fi pacienții cu cancer sau persoanele cu HIV.

„Diabetul scade protecția dată de sistemul imunitar, coronavirusul o exacerbează, iar tratamentul cu steroizi care ajută la combaterea Covid-19 acționează ca un combustibil”, a declarat dr. Akshay Nair, chirurg, Mumbai.