Evenimentul Zilei > Social > „Ciuperca neagră” face ravagii printre pacienții Covid-19. Persoanele cu diabet, cele mai afectate
„Ciuperca neagră” face ravagii printre pacienții Covid-19. Persoanele cu diabet, cele mai afectate

„Ciuperca neagră” face ravagii printre pacienții Covid-19. Persoanele cu diabet, cele mai afectate

Unii pacienți cu COVID-19 au dezvoltat o infecție rară, potențial fatală, numită mucormicoză, cunoscută și sub numele de „ciupercă neagră”.
„Ciuperca neagră”, potențial, mortală continuă să apară la pacienții cu COVID-19 din India. Mucormicoza este cauzată de un grup de  mucegaiuri  numite mucormicete, care cresc în sol și în materia organică în descompunere, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

După ce că India trece prin cele mai crunte momente, medicii trebuie să facă față unei noi probleme grave de sănătate. Mucormicoza sau  „ciuperca neagră”, este o infecţie fungică rară, dar foarte agresivă care face ravagii în India printre pacienții convalescenţi sau recuperaţi după COVID-19, în special la cie cu diabet.

Această ciupercă este „omniprezentă și se găsește în sol, aer și chiar în nasul și mucusul persoanelor sănătoase”, a declarat pentru BBC News dr. Akshay Nair, chirurg ocular din Mumbai.

„Ciuperca neagră” atacă creierul, inima şi splina

Ciuperca poate pătrunde în corp prin tăieturi ale pielii. Infecția poate ajunge în sinusuri sau plămâni după ce oamenii inspiră în sporii fungici. Odată ajunsă în corp, ciuperca se poate răspândi uneori prin sânge și poate afecta alte organe, cum ar fi  creierul , ochii, splina și inima.

Ciuperca poate fi fatală pentru diabetici sau pacienții cu sistemul imunitar slăbit, cum ar fi pacienții cu cancer sau persoanele cu HIV.

„Diabetul scade protecția dată de sistemul imunitar, coronavirusul o exacerbează, iar tratamentul cu steroizi care ajută la combaterea Covid-19 acționează ca un combustibil pentru foc”, a mai spus medicul.

Dr. Akshay Nair, care lucrează în trei spitale din Mumbai, spune că, în aprilie, a văzut aproximativ 40 de pacienți cu infecția fungică. Mulți dintre ei erau diabetici care se recuperaseră de Covid-19 acasă. Pentru 11  dintre acești pacienți, s-a intervenit chirurgical pentru a li scoate un ochi și, astfel, infecția să fie stopată.

 Acum, un număr din ce în ce mai mare de pacienți cu COVID-19 din India au infecția

De exemplu, în statul Maharashtra, unde se află Mumbai, 200 de persoane au mucormicoză după ce s-au recuperat de COVID-19 și opt au murit din cauza ciupercii negre, a raportat Times, citând presa locală.

Cazuri apar și în capitala Delhi și în statul Gujarat, unde guvernul de stat a dispus 5.000 de doze de medicament antifungic amfotericină B pentru tratarea bolii.

„Am auzit că, în unele zone, persoanele infectate cu COVID sau recuperate suferă de mucormicoză, dar nu există un focar mare”, a declarat Dr. VK Paul, șeful grupului de lucru COVID din India, în cadrul unei conferințe de presă săptămână, potrivit sciencealert . „Urmărim și monitorizăm”, a concluzionat medicul.